Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευρωβουλή: Σεβασμός κράτους δικαίου ή απώλεια πόρων για κράτη

Offsite Team -
17.01.2019 - 16:16

Ευρωβουλή: Σεβασμός κράτους δικαίου ή απώλεια πόρων για κράτη

Thumbnail
Τι αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές.

Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα για να προωθήσει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη, αναλαμβάνοντας και τη στήριξη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

  • Το ΕΚ επιδιώκει τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα «Δικαιώματα και Αξίες».
  • Ταχεία διαδικασία για την ενίσχυση του δημοκρατικού διαλόγου όπου οι αξίες της ΕΕ απειλούνται.

Η ολομέλεια υιοθέτησε την Τρίτη τις θέσεις της Επιτροπής του ΕΚ για τα Πολιτικά Δικαιώματα για τον τριπλασιασμό των πόρων του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (2021 - 2027) για το πρόγραμμα «Δικαιώματα και Αξίες» με έως και 1,834 δισ. ευρώ (ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει 642 εκατομμύρια).

Το ΕΚ έλαβε εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς της ΕΕ με 426 ψήφους υπέρ, 152 κατά και 45 αποχές.

Έχοντας ως γενικό στόχο την προάσπιση και την προώθηση των δικαιωμάτων και αξιών που καθιερώνει το Άρθρο 2 της Συνθήκης ΕΕ στηρίζοντας τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, το πρόγραμμα επιδιώκει να ενισχύσει την ισότητα και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις, να ενθαρρύνει τους πολίτες στην ενασχόλησή τους με τα κοινά και να καταπολεμήσει τη βία.

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να κάνουν ειδική μνεία στους σημαντικότερους στόχους του προγράμματος, δηλαδή στην προστασία και την προώθηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Το κείμενο αναφέρει ότι αυτά τα δύο είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ΕΕ.

Όσον αφορά τις δράσεις που θα λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το ΕΚ προτείνει ενημερωτικές εκστρατείες για τις βασικές αξίες της Ένωσης και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών της ΕΕ. Προτάθηκαν επίσης πρωτοβουλίες που θα αναφέρονται στις παραμέτρους που οδηγούν στην επικράτηση του ολοκληρωτισμού και στα θύματα των καθεστώτων αυτών. Το ΕΚ θέλει επίσης να υποστηρίξει προγράμματα αδελφοποίησης πόλεων, όσους υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, μέτρα εναντίον της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, καθώς και την προστασία των θυμάτων της βίας, μεταξύ άλλων.

Το κράτος δικαίου και οι αξίες της ΕΕ σε κίνδυνο

Η ολομέλεια αποφάσισε ότι, σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν διαπιστώνεται σοβαρή και ταχεία επιδείνωση της κατάστασης σε κάποιο κράτος μέλος και οι θεμελιώδεις αρχές απειλούνται, η Επιτροπή θα μπορεί να θέσει σε κίνηση την ταχεία διαδικασία υποβολής προτάσεων για την οικονομική ενίσχυση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ώστε να διευκολύνει και να υποστηρίξει το δημοκρατικό διάλογο στην εν λόγω χώρα.

Home