Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το φαινόμενο Μακρόν καταρρέει μπροστά στα «κίτρινα γιλέκα»

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 04.12.2018

Το φαινόμενο Μακρόν καταρρέει μπροστά στα «κίτρινα γιλέκα»

Thumbnail
Πως τα «κίτρινα γιλέκα» επηρεάζουν την Ευρώπη – Ανάλυση από τον διεθνολόγο Χαράλαμπο Χρυσοστόμου

Οι δυναμικές και επεισοδιακές κινητοποιήσεις του αποκαλούμενου κινήματος «gilets jaunes» - «κίτρινα γιλέκα», απασχολούν έντονα τον τελευταίο μήνα την διεθνή επικαιρότητα.

Το κίνημα δημιουργήθηκε μέσω του διαδικτύου ως κίνημα μαζικής αγανάκτησης, χωρίς να έχει πίσω του κάποια επίσημη οργάνωση ή πολιτικό κόμμα, όπως άφησε να εννοηθεί αρχικά η Κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. 

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» κορυφώθηκαν το περασμένο Σάββατο 1/12, όπου η πρωτοφανής βία της αστυνομίας και οι αντιδράσεις των διαδηλωτών, είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 133 άνθρωποι και να υπάρξουν περίπου 378 συλλήψεις. Από της αρχή των κινητοποιήσεων μέχρι και σήμερα υπήρξαν 3 νεκροί.

Οι πιέσεις των «κίτρινων γιλέκων» φαίνεται να δικαιώνονται καθώς ανώνυμη κυβερνητική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρει πως αναμένεται ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ,να ανακοινώσει την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Η προϊστορία

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Χαράλαμπο Χρυσοστόμου, όλα ξεκίνησαν από την εκλογή του Μακρόν στην εξουσία. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Χρυσοστόμου, ενώ αρχικά ο Μακρόν παρουσιάστηκε ως νεοφανής αστέρας της Γαλλικής πολιτικής, πέραν και πάνω από τα παραδοσιακά κόμματα, με την προσδοκία του καινούργιου, του αντισυστημικού και απέναντι από το παλαιοκομματικό σύστημα, οι πολιτικές που εφάρμοσε στην μέχρι σήμερα πορεία του τον διέψευσαν.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χρυσοτσόμου, οι πολιτικές που εφάρμοσε ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν η συνέχεια τις ίδια φόρμουλας λιτότητας που εφάρμοζαν και ο Νικολά Σαρκοζί ως κεντροδεξιά αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ ως κεντροαριστερά.

Οι πολιτικές αυτές του Εμανουέλ Μακρόν εξόργισαν τον λαό που φαίνεται να χάνει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου.

Τι ζητούν τα «κίτρινα γιλέκα»

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Χαράλαμπο Χυσοστόμου, τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν στους δρόμους με δύο κατηγορίες αιτημάτων. 

Από τη μία ζητούν την μείωση των φόρων στα καύσιμα, του νέου «πράσινου» φόρου και των φόρων γενικότερα, καθώς επίσης και τερματισμό των πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν αρκετούς Γάλλους πολίτες στην ανεργία και την κοινωνική εξαθλίωση.

 Η δεύτερη κατηγορία απαιτήσεων των «κίτρινων γιλέκων», αφορά την αύξηση των συντάξεων, των μισθών και του κράτους πρόνοιας, προκειμένου οι Γάλλοι πολίτες να «αναπνεύσουν» και πάλι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, η δυσαρέσκεια του λαού ξεκίνησε να παίρνει διαστάσεις εξέγερσης με την αύξηση του φόρου των καυσίμων, με τους Γάλλους να έχουν παράδοση σε απεργιακούς αγώνες, διεκδίκησης και αντίστασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μάιο του 1968. Έτσι και τώρα κορυφώνεται η γαλλική αντίσταση, σε σημείο που υπήρξαν ακόμη και νεκροί.

Μακρόν: Δεν απαντώ σε tweets του Τραμπ

Πως επηρεάζουν Ευρώπη και Ευρωεκλογές

Φαίνεται πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προβληματίζεται έντονα, και αυτό καταδεικνύεται από το  κάλεσμά του προς τα «κίτρινα γιλέκα» για διάλογο, μπροστά στον φόβο πιθανής επέκτασης και συνέχισης των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα του δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στο προσεχείς μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυστοστόμου, αυτή η δυσαρέσκεια και η απαίτηση κοινωνικών δικαιωμάτων από τον Γαλλικό λαό, δεν είναι καθόλου άσχετη με την δυσαρέσκεια που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Υπάρχει επίσης και ο φόβος αυτές οι κινητοποιήσεις να εμπνεύσουν κι άλλους λαούς σε άλλες χώρες της Ευρώπης, κάτι που τρομάζει όλους τους ευρωπαίους ηγέτες καθώς σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές.

Όπως επεσήμανε στην Offsite, o κ. Χρυστοστόμου, το μεγάλο ερώτημα είναι πως αυτές οι αντιδράσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας, θα μεταφραστούν στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Οι πιθανότητες είναι είτε να υπάρξει τεράστια αποχή, είτε οι ψηφοφόροι να μετακινηθούν προς την άκρα δεξιά της Μαρί Λεπέν, είτε προς την ριζοσπαστική αριστερά του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές είχε καταγράψει τεράστια αύξηση στα ποσοστά του. 

Είναι πιθανόν ο Μακρόν να προχωρήσει με κάποιες εξαγγελίες μέτρων που θα μετριάσουν την οργή, χωρίς να σημαίνει πως θα την εξαλείψει.  

Home