Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φινλανδία: Δεν πληρώνει σε ρούβλια για φυσικό αέριο

Offsite Team -
17.05.2022 - 20:50

Φινλανδία: Δεν πληρώνει σε ρούβλια για φυσικό αέριο

Σε διαιτησία με την Gazprom

Η διαχειρίστρια εταιρεία φυσικού αερίου της Φινλανδίας, Gasum, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πληρώσει τις ρωσικές προμήθειες σε ρούβλι, και ως εκ τούτου αναμένει ότι οι ροές φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία θα μπορούσαν να σταματήσουν.

Η Gasum ανακοίνωσε επίσης ότι θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, παραπέμποντας τη διαφωνία για τις πληρωμές σε ρούβλια με τη ρωσική Gazprom Export σε διαδικασία διαιτησίας.

«Σε αυτήν την κατάσταση, η Gasum δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραπέμψει τη σύμβαση σε διαιτησία. Σε αυτήν την προκλητική κατάσταση, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μπορέσουμε να προμηθεύουμε τους Φινλανδούς πελάτες μας με την ενέργεια που χρειάζονται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Γιλγιάνεν.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στη Gazprombank, για να αγοράσουν ρωσικό αέριο, και να κηρύξουν τη συναλλαγή κλειστή μόλις κατατεθεί η πληρωμή. Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια όμως θα παραβίαζε τις κυρώσεις. 

Η Gasum ανακοίνωσε ότι έχει ως στόχο να προμηθεύει τους Φινλανδούς πελάτες της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέσω του αγωγού φυσικού αερίου BalticConnector που συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου της Φινλανδίας και της Βαλτικής μέσω του Φινλανδικού Κόλπου. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι περιορισμοί στην ικανότητα μετάδοσης του αγωγού θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση.

Μακροπρόθεσμα, η Φινλανδία σχεδιάζει να μισθώσει από κοινού έναν πλωτό τερματικό σταθμό με την Εσθονία για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Φινλανδία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αλλά το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

naftemporiki.gr

Home