Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φινλανδία: Τι έκανε και δεν έχει πολλά κρούσματα

Offsite Team -
22.11.2020 - 21:28

Φινλανδία: Τι έκανε και δεν έχει πολλά κρούσματα

Thumbnail
Η ψυχοσύνθεση των Φινλανδών συμβιβάζεται καλύτερα με τα μέτρα εγκλεισμού.

Η Φινλανδία ανήκει στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 19.600 κρούσματα, 371 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με ή από κορονοϊό.

Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα οι αριθμοί δεν είναι τόσο χαμηλοί. Και για να έχουμε σύγκριση η Δανία με σχεδόν 6 εκ. κατοίκους, όπως και η Φινλανδία, μετρά 65.000 κρούσματα, τρεις φορές περισσότερα. Στη δε Σλοβακία με τον ίδιο αριθμό κατοίκων 86.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο ιό. Στη Σουηδία με διπλάσιο αριθμό κατοίκων τα κρούσματα προσεγγίζουν τις 200.000. Σε τι οφείλεται η τόσο μεγάλη διαφορά;

Γρήγορα αντανακλαστικά, ριζικές αποφάσεις

Όταν στις αρχές του χρόνου τα κρούσματα άρχιζαν να φουντώνουν, η φινλανδική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Αμέσως επέβαλε ριζικά μέτρα lockdown για δύο μήνες. Ταξίδια από και προς το Ελσίνκι και τη γύρω περιοχή απαγορεύτηκαν. Σχολεία κι άλλα ιδρύματα έκλεισαν, αργότερα έβαλαν λουκέτο και τα εστιατόρια. Όλα αυτά έγιναν σχετικά στην αρχή, όταν στις σκανδιναβικές χώρες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν σχετικά χαμηλός. «Η Φινλανδία έκλεισε αρκετά γρήγορα και ριζικά τη δημόσια ζωή, δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τη Νορβηγία, τη Δανία, και σε κάθε περίπτωση τη Σουηδία» λέει στο Γερμανικό Ραδιόφωνο η Μίκα Σαλμίνεν, διευθύντρια της φινλανδικής Υπηρεσίας Υγείας THL, κάτι αντίστοιχο με το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. «Μόνο έτσι φρενάραμε αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού».

Το ίδιο γρήγορα η Φινλανδία προώθησε την άμεση ιχνηλατήση των ανθρώπων, που διαγνώστηκαν θετικοί. Την προσπάθεια των αρχών βοήθησε πολύ μια εφαρμογή, όπως και στη Γερμανία, με την επωνυμία Corona Flash, που την έχει κατεβάσει ένας στους δύο Φινλανδούς. Αντίθετα στη Γερμανία μόνο ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού τη χρησιμοποιεί και ορισμένων τα τηλέφωνα είναι τόσο παλιά, που δεν μπορούν καν να την υποστηρίξουν. Άλλοι πάλι ανησυχούν μήπως τα δεδομένα τους γίνουν αντικείμενο κατάχρησης. Γιατί οι Φινλανδοί σκέπτονται με διαφορετικό τρόπο, γίνεται σαφές ακριβώς στη συνέχεια.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου όλο και περισσότεροι αμφισβητούν τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας της κυβέρνησης ή απλά δεν παίρνουν στα σοβαρά τον κίνδυνο, στην Φινλανδία η κυβέρνηση χαίρει τεράστιας εμπιστοσύνης. Επιβεβαιώνεται όχι μόνο από την εφαρμογή ιχνηλάτησης. Στη διάρκεια του αυστηρού lockdown δεν προκλήθηκαν αντιστάσεις. Σε δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τα μέτρα. Διαδηλώσεις αρνητών των μέτρων πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει. «Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε ό, τι ορίζει η κυβέρνηση, νομίζω ότι οφείλεται και στο δικό μας κράτος πρόνοιας» υποστηρίζει η Ρόζα Μεριλέιν, βουλευτής των Πρασίνων.

Πηγή: news247.gr

Home