Φρουροί Επανάστασης: Υποστηρίζουν ότι κατάσχεσαν βρετανικό τάνκερ

Φρουροί Επανάστασης: Υποστηρίζουν ότι κατάσχεσαν βρετανικό τάνκερ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υποστηρίζουν ότι κατάσχεσαν βρετανικό τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ,
Τι υποστηρίζουν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

Η Βρετανία αναζητεί περισσότερες πληροφορίες μετά από αναφορές ότι ένα από τα δεξαμενόπλοιά της ενεπλάκη σε περιστατικό στον Περσικό Κόλπο, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υποστηρίζουν ότι κατάσχεσαν βρετανικό τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Κατά το Reuters, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βρετανία αναζητεί περισσότερες πληροφορίες μετά από τις αναφορές ότι ένα από τα δεξαμενόπλοιά της ενεπλάκη σε περιστατικό στον Περσικό Κόλπο.

Τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποστέλλει τρίτο πολεμικό πλοίο στον Περσικό Κόλπο, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας ωστόσο να διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Ιράν. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η φρεγάτα HMS Kent θα αναπτυχθεί στην περιοχή αργότερα μέσα στο έτος.

Η ένταση μεταξύ Ιράν και Ηνωμένου Βασιλείου κλιμακώθηκε τον Ιούλιο, όταν το Βασιλικό Ναυτικό και οι αρχές του Γιβραλτάρ κατάσχεσαν ιρανικό τάνκερ, ισχυριζόμενοι ότι μετέφερε παράνομα πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Αργότερα, το Λονδίνο δήλωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προσπάθησε να «εκτρέψει» την πορεία βρετανικού δεξαμενόπλοιο από τα διεθνή σε ιρανικά ύδατα στον Περσικό Κόλπο.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, καταδίκασε την απόφαση του Λονδίνου να αποστείλει στρατιωτική συνοδεία στο δεξαμενόπλοιο, δηλώνοντας ότι οι προηγούμενες ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε προ ημερών ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει ανάλογα στην πρόσφατη κατάσχεση του ιρανικού τάνκερ από τις βρετανικές αρχές στο Γιβραλτάρ.

Δικαστήριο στο Γιβραλτάρ αποφάσισε την Πέμπτη να παρατείνει για ακόμα 30 μέρες την κράτηση του τάνκερ που είχε κατασχεθεί.

Home