Γαλλία προς ΕΕ: Ας μιλήσουμε χωρίς ταμπού για τη Τουρκία

Γαλλία προς ΕΕ: Ας μιλήσουμε χωρίς ταμπού για τη Τουρκία

Η Γαλλία ζητά από την ΕΕ μία συζήτηση «δίχως ταμπού» για τις σχέσεις της με την Τουρκία

H Γαλλία, της οποίας οι σχέσεις με την Άγκυρα εκτραχύνονται διαρκώς λόγω της αντιπαράθεσής τους για την Λιβύη, ζήτησε από την ΕΕ να ενσκήψει «δίχως ταμπού» στο θέμα της σχέσης της με την Τουρκία.

«Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά της Τουρκίας για τον ρόλο και την ανάμειξή της στο λιβυκό ζήτημα.

 Η Γαλλία αυτή που «παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη και όχι η Τουρκία, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Άγκυρα, σημείωσε, πως αυτό το κάνει στηρίζοντας τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Τρίπολης. 

«Με την υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια στους παράνομους παράγοντες, η Γαλλία φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη. Από την άποψη αυτή, στην πραγματικότητα η Γαλλία είναι αυτή που παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι», δήλωσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Αν ο Μακρόν έβαζε τη μνήμη του να λειτουργήσει και χρησιμοποιούσε τη λογική του, θα θυμόταν πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Λιβύη οφείλονται στις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ που υποστηρίζει», αναφέρει ο Ακσόι σε ανακοίνωσή του.

«Παρόλο που ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να κρύψει αυτή την πραγματικότητα εκτοξεύοντας αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, ο λιβυκός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του η Γαλλία επιδιώκοντας τα εγωιστικά συμφέροντά της», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος εκπρόσωπος.

cnn.gr 

Home