Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γερμανικά ΜΜΕ: Φόβοι για πλήγμα στον τουρισμό από τη Ρωσία

Offsite Team -
15.03.2022 - 21:21

Γερμανικά ΜΜΕ: Φόβοι για πλήγμα στον τουρισμό από τη Ρωσία

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι τουρίστες στην Ευρώπη θα είναι μάλλον απίθανο να συναντήσουν  Ρώσους στις διακοπές τους, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης έχουν περιορίσει σοβαρά τις ταξιδιωτικές τους επιλογές, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Και πολλοί άνθρωποι ούτως ή άλλως δεν έχουν αυτή τη στιγμή χρήματα για διακοπές, καθώς το ρούβλι έχει χάσει σημαντικά σε αξία του λόγω του πολέμου. Για ορισμένες χώρες και περιοχές της Ευρώπης, η απουσία των Ρώσων και των Ουκρανών θα έχει οικονομικές συνέπειες.

 

Όπως επισημαίνεται σε περίπτωση που οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί παραθεριστές μείνουν μακριά, η Τουρκία και η Κύπρος θα πληγούν περισσότερο. 

«Η κυπριακή οικονομία έχει πληγεί δυσανάλογα σε σύγκριση με άλλες χώρες λόγω της δομής της και της εξάρτησής της από τους Ρώσους τουρίστες», δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico. Φέτος η χώρα ανέμενε περίπου 1 εκ. τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, μέγεθος που θα αντιστοιχούσε σχεδόν στο 1/4 του συνόλου των επισκεπτών.

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν υιοθέτησε τις κυρώσεις και αντίθετα επιχειρεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο, οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους. Η χώρα εξαρτάται από τις προμήθειες σιτηρών και ενέργειας από τη Ρωσία. Αλλά και οι τουρίστες έχουν μεγάλη οικονομική σημασία. Το 2021 καταμετρήθηκαν 4,7 εκ. αφίξεις επισκεπτών από τη Ρωσία, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ακολουθούμενες από 3,1 εκ. από τη Γερμανία και 2,1 εκ. από την Ουκρανία. Το 2022 αναμένεται να είναι σημαντικά λιγότερες. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με άλλη μια δύσκολη οικονομικά χρονιά.

Αν και η Ελλάδα είναι επίσης ένας από τους αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Ρώσους, ο αριθμός των επισκεπτών μειώνεται εδώ και καιρό. Το 2014 η Ρωσία ήταν ακόμα στην 6η θέση μεταξύ των πιο σημαντικών χωρών προέλευσης και αντιπροσώπευε το 5,7% του συνόλου των τουριστών στην Ελλάδα. Το 2019 ταξίδεψαν μόνο 600.000 επισκέπτες, αριθμός που αντιστοιχούσε μόλις στο 1,7% του αριθμού των παραθεριστών. Σύμφωνα με το Ελληνικό Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, οι Ρώσοι απέφεραν στη χώρα έσοδα περίπου 433 εκ. ευρώ, σημαντικά λιγότερα απ’ ό,τι, για παράδειγμα, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί ή οι Γάλλοι τουρίστες.

ΚΥΠΕ

Home