Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις

Διάλογος με την Τουρκία θα υπάρξει μόνον εάν αυτή εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Διάλογος με την Τουρκία θα υπάρξει μόνον εάν αυτή εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κ ρ ί σ τ ο φ ε ρ Μ π ο ύ ρ γ κ ε ρ, στη διάρκεια της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης, ενώ η εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Ουλρίκε Ντέμερ (Ulrike Demmer), επιβεβαίωσε τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, αλλά και αυτές που είχε η Καγκελάριος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως "πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα είναι μόνο τότε εφικτή εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο".

Σε ερώτημα εάν φοβάται κλιμάκωση ή ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Μπρούγκερ απάντησε ότι "βεβαίως και δεν θέλουμε καμιά κλιμάκωση. Αντίθετα, επιθυμούμε να υπάρξει συνετός διάλογος και πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, αυτή είναι εφικτή μόνον εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο".

Παράλληλα, ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild αναφέρει πως η Καγκελάριος Μέρκελ με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Τρίτη το βράδυ με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, απέτρεψε την "τελευταία στιγμή" (όπως τονίζει η εφημερίδα) μια "πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

Όπως σημειώνει η Bild, μετά το τηλεφώνημα, ο τουρκικός στόλος άλλαξε κατεύθυνση.

Home