Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γερμανοί εντόπισαν «ρωσικές δυνάμεις» στο Μάλι

Offsite Team -
17.08.2022 - 21:45

Γερμανοί εντόπισαν «ρωσικές δυνάμεις» στο Μάλι

Μετά την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών

Γερμανοί στρατιώτες στο Μάλι εντόπισαν ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Γκάο, μόλις οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες αποχώρησαν από τη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η γερμανική Κυβέρνηση.

Ο Γερμανός πρεσβευτής στο Μπαμακό επικοινώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μάλι σχετικά με «την ύποπτη παρουσία ρωσικών ένστολων δυνάμεων στο Γκάο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Γκάο φιλοξενεί ένα απόσπασμα Γερμανών στρατιωτών, σε κοντινή απόσταση από την πρώην βάση που κατείχαν οι Γάλλοι. Ρωσική παρουσία στην πόλη θα αποτελούσε εξέλιξη «που αλλάζει το περιβάλλον της αποστολής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση συζητά επίσης το θέμα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Γαλλία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μάλι μετά τη διακοπή των σχέσεων με την κυβερνώσα χούντα της χώρας, θέτοντας τέλος σε μια σχεδόν 10ετή ανάπτυξη κατά των τζιχαντιστικών ομάδων που αποτελούν αυξανόμενη απειλή στη Δυτική Αφρική.

Η άφιξη ρωσικών παραστρατιωτικών ομάδων στη χώρα κατόπιν πρόσκλησης τηςΚυβέρνησης αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην απόφαση της Γαλλίας να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις. Οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες έφυγαν από το Μάλι τη Δευτέρα.

Η Κυβέρνηση της Γερμανίας ήταν επίσης ενήμερη για ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, το οποίο «θα μπορούσε να είναι ένα αεροσκάφος που παραδόθηκε από τη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι περίπου 20 έως 30 άτομα που δεν είχαν σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι εθεάθησαν να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν αυτό το αεροσκάφος σε ένα υπόστεγο» τη Δευτέρα, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Κυβέρνηση «ερευνά εντατικά» αυτές τις αναφορές, οι οποίες αφορούν ένα «εκπαιδευτικό και αεροσκάφος επίγειας μάχης τύπου L-39», είπε η ίδια.

Η Γερμανία δήλωσε την Παρασκευή ότι σταμάτησε τις αναγνωριστικές επιχειρήσεις και τις μεταγωγικές πτήσεις με ελικόπτερο στο Μάλι μέχρι νεωτέρας, αφού το Μπαμάκο δεν επέτρεψε τη διέλευση στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, MINUSMA.

Ωστόσο η MINUSMA συνέχισε τις εναλλαγές των αγημάτων από τη Δευτέρα, βάσει νέων διαδικασιών έγκρισης. Η MINUSMA, η Πολυδιάστατη Ολοκληρωμένη Αποστολή Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι, δημιουργήθηκε το 2013 για να βοηθήσει μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο να αντιμετωπίσει ένα κίνημα τζιχαντιστών.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, με 17.609 στρατιώτες, αστυνομικούς, πολίτες και εθελοντές να έχουν αναπτυχθεί από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της αποστολής.

ΚΥΠΕ

Home