Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί η Ρωσία αποφάσισε να δέχεται μόνο ρούβλια για Φυσικό Αέριο

Offsite Team
- 24.03.2022

Γιατί η Ρωσία αποφάσισε να δέχεται μόνο ρούβλια για Φυσικό Αέριο

Πολιτική παρά οικονομική η απόφαση Ρωσίας να πουλάει φυσικό αέριο σε ρούβλια, σε στασιμοπληθωρισμό η Κύπρος

Πολιτική περισσότερο παρά οικονομική, αποτελεί η απόφαση της Ρωσίας να πουλάει μόνο σε ρούβλια το φυσικό της αέριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Μάριος Χρίστου, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η Ρωσία προσπαθεί να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του δολαρίου, αλλά και να μαζέψει ρούβλια που βρίσκονται στο εξωτερικό για να μην είναι εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος έναντι ξένων νομισμάτων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χρίστου τονίζει πως η Κύπρος βρίσκεται σε μια φάση στασιμοπληθωρισμού χωρίς να βρίσκεται ακόμη σε ύφεση όπως αυτή καθορίζεται τεχνικά, ενώ υπογραμμίζει την «τεράστια πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα», που υπάρχει λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ρωσίας να πουλάει μόνο σε ρούβλια το φυσικό αέριο, ο κ. Χρίστου είπε ότι μάλλον είναι πολιτικοί οι λόγοι πίσω από αυτή την κίνηση της Ρωσίας, η οποία «ενδεχομένως να προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση και να σπάσει το μονοπώλιο του δολαρίου».

«Είναι μια πολιτική κίνηση περισσότερο παρά οικονομική για να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του δολαρίου και των ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Μια άλλη εκτίμηση γύρω από την απόφαση της Ρωσίας είναι, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, και το ότι «από τη στιγμή που έχουν παγώσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θέλει να μαζέψει στη Ρωσία και όλα τα ρούβλια που υπάρχουν στο εξωτερικό (σε αποθέματα στις Κεντρικές Τράπεζες)».

«H Ρωσία είναι εκτεθειμένη με την ύπαρξη ρουβλιών στο εξωτερικό γιατί μπορούν (τρίτες χώρες) με μια διάθεση ρωσικού νομίσματος στις αγορές να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλιού, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Χρίστου είπε ότι επίσης με αυτό τον τρόπο η Ρωσία «δείχνει και μια ισχυροποίηση του νομίσματος της», γιατί διαφορετικά και σύμφωνα με οικονομικούς όρους, όπως εξήγησε, θα σύμφερε της Ρωσίας να διενεργεί τις πωλήσεις της σε φυσικό αέριο με δολάρια που αποτελεί και το «σκληρό νόμισμα».

Ανέφερε ότι παρόμοια κίνηση είχε κάνει κάποτε και το Ιράν το οποίο «είχε ζητήσει να τιμολογεί σε ευρώ τις πωλήσεις του σε πετρέλαιο, όταν έχασε αρκετά από την αξία του το αμερικανικό νόμισμα».

Σημείωσε ότι οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων τιμολογούνται σε αμερικανικά δολάρια εξ΄ ου και η Σαουδική Αραβία έχει συνδεδεμένο το νόμισμά της με το δολάριο, για να μην εκτίθεται στις διακυμάνσεις του αμερικανικού νομίσματος.

Δεν επηρεάζει την Κύπρο η απόφαση της Ρωσίας

Ερωτηθείς τι σημαίνει για την Κύπρο αυτή τη κίνηση της Ρωσίας, ο κ. Χρίστου είπε ότι οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου «προέρχονται από άλλους προορισμούς και όχι από τη Ρωσία και δεν θα μας επηρεάσει».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι εκείνο που επηρεάζει την Κύπρο είναι ότι η υποτίμηση της αξίας του ρουβλιού «την κάνει πολύ ακριβή στους Ρώσους τουρίστες», όπως ακριβές γίνονται και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που συναλλάσσονται με το Ευρώ.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως εξήγησε, «η Τουρκία, που είναι πολύ ανταγωνιστικός προορισμός για εμάς – και όχι μόνο οικονομικά αλλά και για άλλους λόγους – λόγω του ότι και το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται και υπό πίεση και υποτιμάται», η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων (τουρκικής λίρας και ρουβλιού) δεν διαφοροποιείται τόσο πολύ όσο η ισοτιμία ευρώ και ρουβλιού.

Με αποτέλεσμα να είναι πιο ανταγωνιστική η Τουρκία έναντι της Κύπρου και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, πρόσθεσε.

Στασιμοπληθωρισμός και κυπριακή οικονομία

Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσον η κυπριακή οικονομία βρίσκεται ενώπιον επιβράδυνσης και στασιμοπληθωρισμού, ο κ. Χρίστου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «είμαστε σε στασιμοπληθωρισμό» αλλά και σε επιβράδυνση της ανάπτυξης, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει όταν ανεβαίνουν οι τιμές και υπάρχει πληθωρισμός, αλλά αντί να υπάρχει οικονομική μεγέθυνση, υπάρχει ύφεση».

«Δηλαδή δεν αναπτύσσεται η οικονομία και ταυτόχρονα δημιουργείται πληθωρισμός», συμπλήρωσε.  

«Τεχνικά δεν είμαστε αυτή την στιγμή σε ύφεση, αλλά παρατηρείται μία επιβράδυνση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «κάποιος μπορεί να πει ότι είμαστε σε μια μορφή στασιμοπληθωρισμού με την έννοια ότι η αύξηση στις τιμές υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει παράλληλα μία αύξηση στην παραγωγή».

Αναφέροντας ότι συνήθως ο πληθωρισμός οδηγείται από την αύξηση στην ζήτηση, ο κ. Χρίστου τόνισε, ωστόσο, ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αύξηση στη ζήτηση αλλά μείωση στη ζήτηση και παράλληλα αυξάνονται οι τιμές, που οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής».

«Υπάρχει δηλαδή μια παραδοξότητα, η οποία αρχικά παρατηρήθηκε την δεκαετία του ΄60 όταν χρησιμοποιήθηκε ο όρος στασιμοπληθωρισμός», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρίστου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισέλθει σε ύφεση η κυπριακή οικονομία, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα τόσο πολιτική λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία όσο και οικονομική, λόγω της αβεβαιότητας για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι αυτή η αβεβαιότητα έρχεται μετά την πανδημία, ενώ «παράλληλα υπάρχει και υποβόσκει εδώ και χρόνια ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας».

Ο κ. Χρίστου διερωτήθηκε κατά πόσον ο Ευρωπαίος θα είναι σε θέση λόγω της ακρίβειας «να εξακολουθήσει να αγοράζει διακοπές στην Κύπρο όπως ήταν οι προσδοκίες πριν από ένα μήνα», προσθέτοντας ότι ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ που είναι δύσκολο αυτή την στιγμή να δούμε πού θα κινηθεί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home