Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

H πορτογαλική προεδρία προωθήσει σύμφωνο για μετανάστευση & άσυλο

Offsite Team -
08.01.2021

H πορτογαλική προεδρία προωθήσει σύμφωνο για μετανάστευση & άσυλο

Thumbnail
Βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να το φέρει εις πέρας και να προωθήσει το νομοθετικό πακέτο της Κομισιόν

Η νέα εντολή της Europol, για μια νέα διευρυμένη αστυνομική συνεργασία στην ΕΕ, η διαλειτουργικότητα, η νέα ατζέντα για την τρομοκρατία, το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, η αναμόρφωση του χώρου Σένγκεν με τη διασφάλιση της ελεύθερης διαχείρισης (νέα ατζέντα για το Σένγκεν), η συνεργασία με τις τρίτες χώρες, αλλά και μια νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο και η επόμενη φάση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας, θα βρεθούν ανάμεσα στις νομοθετικές προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας Eduardo Cabrita.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Eduardo Cabrita ο οποίος μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, με αφορμή την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου από τη χώρα του, τόνισε ότι τα θέματα του κράτους δικαίου και της εμβάθυνσης των κοινών αξιών της ΕΕ έχουν προτεραιότητα στην ατζέντα της προεδρίας.

Ο ίδιος είπε ότι ειδικά για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, η Πορτογαλία βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να το φέρει εις πέρας και  να προωθήσει το νομοθετικό πακέτο της Κομισιόν

Ο Υπουργός ανήγγειλε στενή συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο Σχοινά και την Επίτροπο Γιόχανσον σε τρία σημεία: Την εξωτερική διάσταση, ειδικά σε σχέση με την Αφρική σε όρους πρόληψης και καταστολής των διακινητών αλλά ταυτόχρονα και με αναπτυξιακού όρους, αλλά και με προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης. Για το θέμα ο Υπουργός σημείωσε ότι ήδη μίλησε με τους αρμόδιους Υπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας και ενώ η χώρα του δεν “υποφέρει”, όπως είπε, από τη μετανάστευση, είναι σε θέση να τις κατανοήσει.

Το 2ο σημείο συνεργασίας είναι ο διαμοιρασμός της ευθύνης για τη φύλαξη των συνόρων (σε πόρους, δυνατότητες και προσωπικό) και το τρίτο σημείο αφορά τον καταμερισμό της ευθύνης. Αυτό που συμβαίνει στα Κανάρια, τη Λέσβο ή τη Λαμπεντούζα δεν είναι πρόβλημα της Ισπανίας, της Ελλάδας, ή της Ιταλίας, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, τόνισε ο  Υπουργός. Δήλωσε μάλιστα ότι η Πορτογαλία θα προωθήσει την ιδέα της Κομισιόν για υποχρεωτική, αλλά ευέλικτη αλληλεγγύη.

Κληθείς  να διευκρινίσει την έννοια της “ευέλικτης αλλά υποχρεωτικής αλληλεγγύης”, ο Eduardo Cabrita εξήγησε ότι “πρέπει να είμαστε δημιουργικοί με την ιδέα”, και διευκρίνισε ότι η αλληλεγγύη μπορεί να εκφραστεί με υποστήριξη σε πολλά μέτωπα και παροχή βοήθειας διαφορετικών ειδών. “Πρέπει να είναι υποχρεωτική, αλλά θα μπορούσε να εφαρμόζεται με έναν ευέλικτο τρόπο, και αυτό που θα κάνουμε τους επόμενους έξι μήνες είναι να δούμε πως θα γίνει αυτό πρακτικά”, επεσήμανε.

Ο Eduardo Cabrita εξήγησε ακόμη ότι το πακέτο για τη μετανάστευση και το άσυλο ενδέχεται προχωρήσει σε δυο παράλληλες διαδικασίες στο πολιτικό και το τεχνικό σκέλος, δηλαδή στα επί μέρους θέματα που μπορούν να προχωρήσουν πολύ σε τεχνικό επίπεδο και σε αυτά που απαιτούν βασικές πολιτικές αποφάσεις. Σημείωσε ότι η εξωτερική διάσταση έχει προχωρήσει αρκετά λόγω της εργασίας της γερμανικής προεδρίας και το επόμενο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι η ισορροπίας και ευθύνης. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το μεταναστευτικό είναι το πλέον δύσκολο θέμα της ατζέντας και σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει από τώρα ότι η πορτογαλική προεδρία θα το ολοκληρώσει, αντιθέτως ξεκαθαρίζει ότι σκοπεύει να το προωθήσει όσο είναι δυνατόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home