Χαφτάρ: Οι δυνάμεις του LNA μετακινήθηκαν εκτός Τρίπολης

Χαφτάρ: Οι δυνάμεις του LNA μετακινήθηκαν εκτός Τρίπολης

Ως στήριξη στις συνομιλίες για εκεχειρία

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει αναδιοργανώσει τις δυνάμεις του έξω από την Τρίπολη για να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο στα σύνορα της λιβυκής πρωτεύουσας, ενώ μάλιστα, οι στρατιώτες του Χαφτάρ, απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο και άλλες περιοχές νότια της Τρίπολης.

Σε μια δήλωση, ο LNA, ωστόσο, έσπευσε να αναφέρει πως η μετεγκατάσταση στρατιωτικών μονάδων πραγματοποιήθηκε «με βάση τη συγκατάθεση της γενικής διοίκησης για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός».

«Η Γενική Διοίκηση ανακοινώνει τη μετεγκατάσταση των δυνάμεών της έξω από την Τρίπολη, υπό τον όρο ότι η άλλη πλευρά θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός», υπογραμμίζει ο LNA.

Τέλος, ο στρατός του Χαφτάρ προειδοποίησε ότι «εάν οι δυνάμεις του GNA παραβιάσουν την κατάπαυση του πυρός, ο LNA θα ξαναρχίσει τις μάχες και θα αποσυρθεί οριστικά από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Ο εμφύλιος στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη μαστίζεται από μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο. Αυτή τη στιγμή, η χώρα είναι διαιρεμένη από δύο μέτωπα:

  • Στο ένα «στρατόπεδο» βρίσκεται ο LNA υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας.
  • Στο άλλο, βρίσκεται η GNA, υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ-Σάρατζ, η οποία είναι επισήμως αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και ελέγχει τα δυτικά τμήματα.

Τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA κλιμάκωσαν τις προσπάθειες εκδίωξης των δυνάμεων της GNA, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Home