Χαμπέρτουρκ: Καθοδόν για Τουρκία οι S400, συγκρατημένη η Άγκυρα

Χαμπέρτουρκ: Καθοδόν για Τουρκία οι S400, συγκρατημένη η Άγκυρα

ΗΠΑ προς Τουρκία: Έχετε διορία μέχρι τις 31 Ιουλίου
Τι αναφλερεται στην εφημερίδα Χαμπέρτουρκ, με τίτλο “Καθ΄οδόν οι S400, η Τουρκία και πάλι συγκρατημένη”

Καθοδόν για την Τουρκία είναι το ρωσικό αμυντικό σύστημα S400, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χαμπερτουρκ, η οποία ωστόσο αναφέρει ότι η Τουρκία είναι συγκρατημένη και θα τηρήσει χαμηλούς τόνους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην περίπτωση που η Ρωσία στηρίξει τη δημιουργία μιας αυτόνομης δομής του YPG (Κούρδοι Συρίας) στη Συρία, τότε η Άγκυρα μπορεί να υποχωρήσει από τους S400.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Χαμπέρτουρκ, υπό τον τίτλο “Καθ΄οδόν οι S400, η Τουρκία και πάλι συγκρατημένη”, γράφει ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες παράδοσης των S400, καθώς την περασμένη Τρίτη υπό την επιτήρηση Τούρκων αξιωματούχων στάληκε το ειδικό λογισμικό στην Τουρκία και πλέον οι S400 δεν βρίσκονται στο καθεστώς της παραγωγής. Στις 27-28 Ιουνίου μια ειδική ομάδα Ρώσων θα βρίσκεται στην Τουρκία για τις πρώτες εργασίες. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία κάνουν δηλώσεις για το θέμα, η Άγκυρα τηρεί στάση σιωπής και μέχρι τη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου θα διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ σε επίπεδο δηλώσεων. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα θα ακολουθήσει ένα οδικό χάρτη ο οποίος αποτελείται από τέσσερα στάδια. Ένα από τα πιο σημαντικά της βήματα θα είναι να πείσει τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, θέτοντας ως επιχειρήματα ότι είναι απροστάτευτη απέναντι στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί οι πολιτικές και στρατιωτικές προσδοκίες της, ότι δεν είχε τη στήριξη των ΗΠΑ που ηγείται της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία αναγκάστηκε γι αυτούς τους λόγους να αναζητήσει εναλλακτικά αμυντικά συστήματα πέραν της δύσης.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ρώσοι θέλουν να εγκαταστήσουν τις πρώτες δύο συστοιχίες των S400 μέχρι τις 15 Ιουλίου, ωστόσο, θα κάνουν τις κινήσεις τους ανάλογα με την απάντηση που θα λάβουν από την Άγκυρα. Σύμφωνα με την Χαμπέρτουρκ φαίνεται ότι το σχέδιο εγκατάστασης έχει ολοκληρωθεί και ότι το ρωσικό αμυντικό σύστημα θα τοποθετηθεί στα νοτιοανατολικά της χώρας και τη Μεσόγειο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η συριακή κρίση είναι ακόμη νωπή, όπως και τη πρώτη μέρα και πως στην περίπτωση που η Ρωσία για τη δημιουργία ‘τρομοκρατικού διαδρόμου’ ο οποίος να ελέγχεται από το PKK/PYD από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων και στην περίπτωση που δημιουργηθεί μια δομή ομοσπονδίας τότε η Άγκυρα μπορεί να υποχωρήσει στο θέμα των S400.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως η πρόφαση για την Τουρκία για να εγκαταλείψει τους S400 θα είναι η σύσταση της επιτροπής για τους S400 που έχει προτείνει στις ΗΠΑ. Αν ο Αμερικανός Πρόεδρος την εγκρίνει, η επιτροπή θα συσταθεί και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τους S400 τότε θα ενισχυθεί η Άγκυρα έναντι της Μόσχας. Και αυτό επειδή στο συμβόλαιο για τους S400 αναφέρεται ότι στην περίπτωση που οι S400 δεν είναι συμβατοί με οποιοδήποτε άλλο αμυντικό σύστημα της Τουρκίας τότε θα μπορεί να διαλυθεί μονομερώς η συμφωνία. 

Home