Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χίλιοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες κάθε μήνα από Ελλάδα στη Γερμανία

Offsite Team
- 08.03.2021

Χίλιοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες κάθε μήνα από Ελλάδα στη Γερμανία

Thumbnail
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία πολλοί πρόσφυγες πηγαίνουν με πτήσεις απευθείας στη Γερμανία.

Περίπου 1000 αναγνωρισμένοι στην Ελλάδα πρόσφυγες εγκαθίστανται στη Γερμανία, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Βελτ, η οποία γράφει ότι «αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εισέρχονται σε μεγάλο αριθμό νόμιμα από την Ελλάδα και επαναιτούνται προστασίας. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία πολλοί πρόσφυγες έρχονται με πτήσεις απευθείας στη Γερμανία. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κάθε μήνα, εγκαθίστανται περίπου 1000 άτομα στη Γερμανία, οι οποίοι ήδη αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, χωρίς η Γερμανία να αναλαμβάνει κάποια αποτελεσματική δράση για να το αποτρέψει.

Φέτος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου περίπου 2.100 άτομα στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF)  κι αυτό, μολονότι είχαν ήδη λάβει στην Ελλάδα το καθεστώς των δικαιουμένων προστασίας, όπως ενημερώνει σχετικά  η Υπηρεσία μετά από ερώτηση της εφημερίδας.

Χρόνια τώρα, σημειώνει η Βελτ, λαμβάνει χώρα μια ανεπίτρεπτη συνέχιση του ταξιδιού από άτομα που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, επανυποβάλλουν αιτήσεις στη Γερμανία και παραμένουν στην πλειονότητά τους στη χώρα, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας ασύλου. Ανεξάρτητα από αυτές τις παράνομες διαβάσεις συνόρων, η νόμιμη είσοδος από ήδη αναγνωρισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες παρουσιάζει από το περασμένο καλοκαίρι μεγάλη αύξηση.

Αν παρακολουθήσει κανείς τα στοιχεία της BAMF, το 2020 διαπιστώθηκε για 7100 αιτηθέντες ασύλου ότι είχαν αναγνωριστεί ήδη ως χρήζοντες προστασίας από τους Έλληνες. Παρ’ όλα αυτά δεν επιστρέφονται. Οι αιτήσεις τους κατ’ αρχάς δεν εξετάζονται.

Όπως αναφέρει η ίδια η Υπηρεσία «Η BAMF έχει αναστείλει από τις 23 Δεκεμβρίου 2019 την προτεραιότητα για τη λήψη απόφασης σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου ατόμων στα οποία είχε ήδη αναγνωριστεί προστασία, επειδή οι αιτούμενοι διέθεταν ήδη ευρωπαϊκούς τίτλους παραμονής και καθεστώς προστασίας και κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι σε προνομιακή θέση από την άποψη του δικαίου παραμονής». Αυτή η «παύση λήψης αποφάσεων» αφορά όλους τους δικαιουμένους προστασίας που έρχονται από την Ελλάδα.

Οι αιτίες είναι: Η Γερμανία, ούτως ή άλλως, δεν είναι σε θέση να απελάσει στην Ελλάδα. Το 2020 επεστράφησαν μόνο τέσσερις υποψήφιοι για άσυλο, οι οποίοι είχαν ήδη υποβάλει εκεί αίτηση (2019: 20, 2018: έξι). Πρόσφατα μάλιστα, η απέλαση δυσκόλεψε κι άλλο: Το διοικητικό εφετείο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας απεφάνθη στα τέλη Ιανουαρίου ότι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες πρέπει προς το παρόν να παραμείνουν στη Γερμανία, επειδή στην Ελλάδα διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης». «Σημαντικός αριθμός» δικαιουμένων προστασίας εκεί είναι άστεγος και επίσης οι πρόσφυγες μόνο δύσκολα βρίσκουν δουλειά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας, συχνά οι πρόσφυγες έρχονται με πτήσεις απευθείας στη Γερμανία. Εκτός αυτού διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά τα Σάββατα μεγάλες ομάδες ταξίδεψαν με αεροπλάνο από την Αθήνα στη Βαρσοβία και από εκεί πέρασαν νόμιμα τα γερμανο-πολωνικά σύνορα.

Σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο, οι αναγνωρισμένοι σε κράτος της ΕΕ πρόσφυγες επιτρέπεται να ταξιδεύουν κατά κανόνα σε άλλα κράτη μέλη – αν δεν θέλουν να μείνουν εκεί για περισσότερες από 90 ημέρες ανά εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον Aλεξάντερ Θόμ, επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων  «Φοβάμαι ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων υποκρύπτει μία νέα στρατηγική: να αναγνωρίζονται πρόσφυγες, να μη διασφαλίζεται η ελάχιστη φροντίδα τους και να επιτρέπεται γρήγορα να συνεχίζουν το ταξίδι τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Η Λίντα Τέουτεμπεργκ, εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, θεωρεί «τη δευτερογενή μετανάστευση αχίλλειο πτέρνα του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση – λέει – ως προς αυτό δεν σημείωσε καμία πρόοδο κατά τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. «Η απαράδεκτη κατάσταση, να καταπίπτουν στα γερμανικά δικαστήρια οι επαναπροωθήσεις λόγω συνθηκών στο πραγματικά αρμόδιο κράτος που κρίθηκαν απαράδεκτες, πρέπει να σταματήσει. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα τη δέουσα διαμονή των προσφύγων», δήλωσε η Tέουτεμπεργκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home