Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ δείχνει επιμονή Τουρκίας σε κάποια ζητήματα

Offsite Team
- 29.09.2022

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ δείχνει επιμονή Τουρκίας σε κάποια ζητήματα

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ δεν περιλαμβάνει κάτι ουσιαστικά καινούργιο, ωστόσο αποτυπώνει την εμμονή και επιμονή της Τουρκίας σε ζητήματα όπως είναι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νήσων του Αιγαίου στη βάση του επιχειρήματος για την αποστρατικοποίηση και η αναβάθμιση-αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Ζήνωνας Τζιάρρας, Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζιάρρας, η ανακοίνωση «εμπίπτει στη στρατηγική του Τούρκου Προέδρου ως προς τις γεωπολιτικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, τις εκλογές του 2023, αλλά και τη δυναμική Τουρκίας-Δύσης όπου ο Ερντογάν επιθυμεί να πιέσει τους Αμερικανούς να μετριάσουν τη στήριξή τους προς την Ελλάδα (και την Κύπρο) και να ανταποκριθούν σε τουρκικές απαιτήσεις όπως είναι η προμήθεια των F-16».

>>>Ερντογάν: Καλεί όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος<<<

Κληθείς να σχολιάσει εάν με την ανακοίνωση του ΣΕΑ, η Τουρκία ανοίγει νέα μέτωπα και με άλλες χώρες, ο κ. Τζιάρρας απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. «Αλλά παρουσιάζει πιο επιστάμενα το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ως ένα διεθνές ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα το δυτικό στρατόπεδο. Η ρητορική του ενδέχεται δυνητικά – και εφόσον επιμείνει – να επηρεάσει μερικώς τις σχέσεις του με κράτη της ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», σημείωσε.

Παρατήρησε επίσης ότι το κωδικοποιημένο Διεθνές Δίκαιο αντικατοπτρίζει κυρίως πολιτικές διεργασίες ή και σχέσεις ισχύος σε συγκεκριμένες ιστορικές συγκυρίες. Ως τέτοιο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις – αλλά όχι πάντοτε – να ερμηνευθεί διαφορετικά, πρόσθεσε ως προς την επίκληση του διεθνούς δικαίου τόσο από την Τουρκία, όσο και από την Ελλάδα. «Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως μπορεί να παρακαμφθεί ή να τύχει αυθαίρετων ερμηνειών από κάποιο κράτος που θέλει και μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με τον συσχετισμό ισχύος, να το πράξει», επεσήμανε ο κ. Τζιάρρας. Το Διεθνές Δίκαιο είναι σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των κρατών που ενδιαφέρονται για την έννομη διεθνή τάξη, σημείωσε. Ωστόσο, δεν είναι «γραμμένο σε πέτρα», όπως είπε. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι μπορεί να διαμορφωθεί στην πορεία των χρόνων, ενώ σε κάθε περίπτωση, το κάθε κράτος πρέπει να είναι σε θέση και ετοιμότητα να υπερασπιστεί εμπράκτως τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφορές στο ψευδοκράτος

Όσον αφορά την έκκληση για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ζήνωνας Τζιάρρας ανέφερε ότι είναι πρόδηλο, ότι η Τουρκία προωθεί συστηματικά την αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Δεδομένης της διεθνούς αστάθειας και του κενού διεθνούς νομιμότητας που υφίσταται αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η αναγνώριση του ψευδοκράτους από ένα ή περισσότερα κράτη που πρόσκεινται φιλικά στην Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήξει τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια.

«Θα πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη, η οποία, εκτός από το προηγούμενο που δημιουργεί, θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα του “status quo” καθώς το ψευδοκράτος θα αποκτήσει επιπρόσθετα πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά ερείσματα στο εξωτερικό», ανέφερε. Ο πρώτος τομέας που θα μπορούσε να βελτιωθεί στα κατεχόμενα σε αυτό το σενάριο είναι ο οικονομικός σε όλες του τις εκφάνσεις – όπως είπε - με αποτέλεσμα να λειτουργεί ακόμα πιο ανταγωνιστικά προς την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Εννοείται ότι αυτές οι δυναμικές και προοπτικές δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και φέρνουν νέα δεδομένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες τουρκικές αναφορές στη δυτική Θράκη, που δεν αναφέρονται ωστόσο στο ανακοινωθέν του ΣΕΑ, ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι έχουν μια έμμεση διασύνδεση με το ζήτημα της αποστρατικοποίησης-κυριαρχίας των ελληνικών νήσων. Αυτό δημιουργεί υποψίες ότι ενδέχεται να δούμε ένα νέο μέτωπο ακόμα και εδαφικών διεκδικήσεων από μέρους της Τουρκίας στη Θράκη, εκτίμησε. «Ή, τουλάχιστον, μπορεί να προϊδεάζει για πιο συστηματική ένταξη της δυτικής Θράκης και της μεθορίου στον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα», πρόσθεσε. Είτε, κατέληξε, με νέα προσφυγικά ρεύματα, είτε με στρατιωτική κινητοποίηση, είτε με αποσταθεροποιητικές-ανατρεπτικές κινήσεις που θα προέρχονται μέσα από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης κ.ο.κ.

ΚΥΠΕ

Home