Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης έχει αυξηθεί δραματικά

Offsite Team -
20.02.2022 - 16:03

Η απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης έχει αυξηθεί δραματικά

Thumbnail
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια χωρίς ρωσική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Με τίτλο «Η Δύση είναι ενωμένη, αλλά βρίσκεται υπό πίεση», η ε/φ Welt στην κυριακάτικη έκδοση της σημειώνει πως «η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου δείχνει ότι η ρωσική επιθετικότητα ενώνει τα δημοκρατικά κράτη μαζί περισσότερο από ποτέ. Αλλά και η απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης έχει αυξηθεί δραματικά».

 Όπως αναφέρεται, είναι σαν να κλείνει ένας κύκλος στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC). Πριν από 15 χρόνια, ο Πρόεδρος της Ρωσίας υιοθέτησε στη Διάσκεψη επιθετική στάση κατά της Δύσης και τοποθέτησε τη Ρωσία στον αντίποδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ήταν μια κομβική στιγμή, κατά την οποία ο Πούτιν χάραξε νέα κατεύθυνση για τη χώρα του. Μια πορεία που οδήγησε στον πόλεμο του 2008 κατά της Γεωργίας και στον πόλεμο της Ρωσίας το 2014 κατά της Ουκρανίας. Και οι πιθανότητες αυξάνονται να ακολουθήσει σύντομα μία νέα εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια χωρίς ρωσική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Κι όμως η χώρα αποτελεί σταθερά το αντικείμενο των συζητήσεων επί σκηνής. «Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά αυτό το φόρουμ δεν διεξήχθη ποτέ κάτω από τόσο ζοφερές συνθήκες», δήλωσε χθες η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kαμάλα Χάρις.

Τα ρωσικά τύμπανα πολέμου ακούγονται μέχρι τη Διάσκεψη Ασφαλείας, και τα νέα από την Ανατολική Ουκρανία έρχονται το ένα πίσω από το άλλο.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ξεκαθαρίζει τι πραγματικά συμβαίνει. «Βλέπουμε προσπάθειες να κατασκευαστούν ψευδή προσχήματα για μια εισβολή», λέει. «Αυτό που προβλέψαμε συμβαίνει τώρα πραγματικά».

«Δεν μπορούμε απλώς να τα αποδεχτούμε όλα αυτά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κραυγαλέα προσπάθεια αμφισβήτησης της διεθνούς τάξης πραγμάτων», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Η Ευρώπη θα αντιδράσει σε μια ρωσική εισβολή με σκληρές οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις και απαγορεύσεις εξαγωγών. «Οι πολιτικές του Κρεμλίνου έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν και θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Ρωσία ένα λαμπρό μέλλον», απείλησε η Φον ντερ Λάιεν. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πάντα. «Ακόμα και σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία, η Ευρώπη θα περάσει με ασφάλεια το χειμώνα».

«Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ καλύτερη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ. «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν, η Συμμαχία επέστρεψε» είναι μία διατύπωση που ακούστηκε συχνά στο Μόναχο.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «γεωπολιτική αλλαγή παλίρροιας». Η ρωσική απειλή αναγκάζει την Ευρώπη σε στρατηγικό αναπροσανατολισμό, τόνισε. Λόγω των γεγονότων το ΝΑΤΟ θα πρέπει και πάλι να επικεντρωθεί στην υπεράσπιση της Ευρώπης. Η εμφάνιση του Σολτς στη Διάσκεψη αναμενόταν με ανυπομονησία, καθώς κατά τις περασμένες εβδομάδες είχε προκύψει η εντύπωση ότι η Γερμανία δεν αποτελεί και τόσο σταθερό σύμμαχο.

Ο Σολτς αντιτάχθηκε σε αυτήν την αντίληψη και σε κάποιες στιγμές εκφράστηκε με πολύ ξεκάθαρα λόγια. Επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και θα ήταν παράλογο για τον Πούτιν να καταστήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ casus belli. «Αυτό είναι παράδοξο: Γιατί δεν επίκειται η λήψη απόφασης σε αυτό το ζήτημα».

Ο Σολτς επισήμανε ότι η ελευθερία συμμετοχής σε συμμαχίες είναι μία από τις βασικές αρχές του ΟΑΣΕ και δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ειδικά από τη στιγμή που η Ρωσία έχει συμφωνήσει στις αρχές αυτές. Ο Γερμανός Καγκελάριος χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό του Pώσου Προέδρου ότι στην Ανατολική Ουκρανία λαμβάνει χώρα Γενοκτονία. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι κατά την προσωπική συνομιλία μαζί του ο Πούτιν αναφερόταν πολύ στην Ιστορία για να δικαιολογήσει τις διεκδικήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένας τέτοιος τρόπος θεώρησης της Ιστορίας θα πυροδοτήσει περισσότερους πολέμους στην Ευρώπη, είπε ο Καγκελάριος.

Ο Σολτς δήλωσε σταθερά προσηλωμένος στο Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο όλα τα μέλη είναι υποχρεωμένα να συνδράμουν ένα σύμμαχο κράτος, εφόσον αυτό δεχτεί επίθεση. Αν και συνεχίζει να απορρίπτει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε την πρόθεση της Γερμανίας να αναλάβει οικονομικές δεσμεύσεις.

«Εξακολουθούμε να θέλουμε να είμαστε η χώρα που παρέχει τα μεγαλύτερα κεφάλαια υποστήριξης της Ουκρανίας», δήλωσε.

Η Γερμανία συμφωνεί επίσης με τον Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ως προς το αίτημά του να αυξηθεί η ικανότητα ανταπόκρισης των στρατιωτών της Bundeswehr που αποτελούν μέρος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Η λεγόμενη ετοιμότητα για μετακίνηση των μονάδων θα μειωθεί από 30 σε 7 ημέρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα, περισσότεροι από 12.000 Γερμανοί στρατιώτες θα είναι δυνατόν να μεταφερθούν στα ανατολικά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, εφόσον ο Πούτιν επιτεθεί.

ΚΥΠΕ

Home