Η διπλή Σελήνη του Αυγούστου: Πανσέληνος και Σούπερ Μαύρη Σελήνη

Η διπλή Σελήνη του Αυγούστου: Πανσέληνος και Σούπερ Μαύρη Σελήνη

Τα εντυπωσιακά φαινόμενα του φυσικού δορυφόρου της Γης τον φετινό Αύγουστο

Ο Αύγουστος παραδοσιακά είναι ένας μήνας αφιερωμένος στη Σελήνη, καθώς είναι ο μήνας με το πιο κόκκινο φεγγάρι. Συνήθως οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές οπότε υπάρχει περισσότερος χρόνος για να απολαύσει κανείς τα φυσικά φαινόμενα και τις ομορφιές τους.

Φέτος τον Αύγουστο, η Σελήνη θα έχει την... τιμητική της λίγο περισσότερο, καθώς στη διάρκεια του μήνα θα συμβούν διάφορα φαινόμενα που σχετίζονται με το φεγγάρι.

Αρχής γενομένης από σήμερα, 1η Αυγούστου, οπότε θα έχουμε Νέα Σελήνη ένα φαινόμενο όπου το φεγγάρι και ο Ηλιος ευθυγραμμίζονται με τρόπο τέτοιο ώστε η Σελήνη να στέκεται ανάμεσα στη Γη και το άστρο, με αποτέλεσμα η ορατή σε μας πλευρά της Σελήνης να γίνεται απόλυτα σκοτεινή.

selini.jpg

Στις 2 Αυγούστου θα έχουμε Σούπερ Σελήνη. Εξαιτίας της ελλειπτικής τροχιάς που ακολουθεί καθώς περιφέρεται γύρω από τη Γη, η Σελήνη θα βρίσκεται στην πιο κοντινή απόστασή της από τη Γη. Το σημείο στο οποίο ο φυσικό μας δορυφόρος πλησιάζει περισσότερο τη Γη ονομάζεται περίγειο και εκείνο στο οποίο βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν λέγεται απόγειο. Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο εμφανίζεται στο γυμνό μάτι 14% μεγαλύτερη και 30% πιο φωτεινή. Οι αστρονόμοι την ονομάζουν «πανσέληνο του περίγειου» και ο όρος Σούπερ Σελήνη που έχει επικρατήσει είναι όρος που εισήγαγαν οι αστρολόγοι. 

Στις 30 Αυγούστου θα έχουμε ταυτόχρονα Νέα Σελήνη και Σούπερ Σελήνη όπου ναι μεν το φεγγάρι θα είναι στο κοντινότερο σημείο του στην Γη, αλλά θα είναι και σκοτεινό. Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου είναι γνωστό «Μαύρη Σούπερ Σελήνη».

Home