Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Φινλανδία λέει ότι «εντείνεται» η κίνηση στα σύνορα με Ρωσία

Offsite Team
- 22.09.2022

Η Φινλανδία λέει ότι «εντείνεται» η κίνηση στα σύνορα με Ρωσία

Η κίνηση που φτάνει στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία "εντάθηκε" κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρέμεινε αυξημένη κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, ανέφερε η Φινλανδική Συνοριοφυλακή, παρόλο που η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

Η Φινλανδία, της οποίας τα σύνορα μήκους 1.300 χλμ με τη Ρωσία, είναι τα μακρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εποπτεύει προσεκτικά την κατάσταση στη γείτονα χώρα, μετά το διάταγμα του Προέδρου Πούτιν για στρατιωτική επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο Υπουργός Άμυνας, Antti Kaikkonen, την Τετάρτη.

Τα φινλανδικά χερσαία σημεία διέλευσης των συνόρων είναι από τα λίγα που έχουν παραμείνει ανοιχτά για τους Ρώσους προς την Ευρώπη, μετά που μια σειρά δυτικών χωρών έκλεισε τα φυσικά σύνορα και τον εναέριο χώρο τους σε ρωσικά αεροπλάνα, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Η κίνηση στα φινλανδο-ρωσικά σύνορα εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας", είπε ο επικεφαλής διεθνών σχέσεων της συνοριοφυλακής, Matti Pitkaniitty, στο Twitter. Είπε στο Reuters ότι οι συνοριοφύλακες ήταν σε ετοιμότητα σε εννέα σημεία διέλευσης.

Ανακοίνωση από το Κρεμλίνο έκανε λόγο για "ανακριβείς και παραπλανητικές" πληροφορίες, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το διάγγελμα του Πούτιν, το πρωί της Τετάρτης, αύξησε τους φόβους ότι δεν θα επιτρεπόταν σε άντρες μάχιμης ηλικίας να φύγουν από τη Ρωσία και οδήγησε στο να πουληθούν γρήγορα οι πτήσεις μονής κατεύθυνσης προς το εξωτερικό.

Η Φινλανδία κράτησε ανοιχτά τα σύνορά της με τη Ρωσία, παρόλο που μείωσε τον αριθμό των προξενικών ραντεβού, που είναι διαθέσιμα για τους Ρώσους ταξιδιώτες που αναζητούν βίζα.

Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, οι άλλες χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία, άρχισαν να διώχνουν Ρώσους υπήκοους από τα σημεία διέλευσης τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν ενώ η χώρα τους είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Οι τρεις βαλτικές χώρες δεν θα προσφέρουν καταφύγιο σε Ρώσους που προσπαθούν να διαφύγουν από την επιστράτευση, είπαν οι Υπουργοί τους την Τετάρτη.

Η Φινλανδία προσπαθεί να βρει τη δική της εθνική λύση για να περιορίσει την τουριστική κίνηση από τη Ρωσία, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Pekka Haavisto, κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, αργά την Τετάρτη.

"Η Φινλανδία δεν θέλει να είναι χώρα μετάβασης για βίζες Σέγκεν που εκδίδονται από άλλες χώρες. Αυτή την κίνηση θέλουμε να ελέγξουμε", είπε σε δημοσιογράφους.

O Pitkaniitty είπε ότι 4.824 Ρώσοι έφτασαν στη Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων την Τετάρτη, σε σχέση με 3.133 που είχαν περάσει την προηγούμενη βδομάδα.

Από την άλλη, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει μία κοινή στάση στα αιτήματα εισόδου των Ρώσων που φεύγουν από τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, είπε αξιωματούχος της Ένωσης την Πέμπτη. 

Ωστόσο, η Κομισιόν είπε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογούν τα αιτήματα ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη νομοθεσία για τη διαδικασία ασύλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Peter Stano, έκανε αναφορά σε πολλούς Ρώσους που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, μετά το διάγγελμα για επιστράτευση του Πούτιν και είπε ότι μισό εκατομμύριο έχουν φύγει από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

"Έχουν γίνει διαδηλώσεις σε έναν αριθμό πόλεων σε όλη τη Ρωσία", είπε σε μία διάσκεψη Τύπου. "Αυτό δείχνει ότι οι Ρώσοι ψηφίζουν με τα πόδια τους", είπε.

"Εμείς ως ΕΕ, επί της αρχής στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους Ρώσους πολίτες που έχουν το θάρρος και τη γενναιότητα να δείξουν την αντίθεσή τους στο τι κάνει το καθεστώς, ειδικά όσον αφορά τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Ένας άλλος εκπρόσωπος Τύπου, είπε ότι αναφορικά με τα αιτήματα εισόδου στα σύνορα της ΕΕ, αυτό πρέπει να γίνει "σε ευθυγράμμιση με τη νομοθεσία της ΕΕ", η οποία μπορεί να περιλαμβάνει συμμόρφωση με θεμελιώδη δικαιώματα και τη νομοθεσία που εφαρμόζεται για τις διαδικασίες ασύλου.

"Δεδομένης της πρωτοφανούς κατάστασης, τα κράτη μέλη θα βλέπουν αυτές τις περιπτώσεις μία μία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ένας τρίτος εκπρόσωπος είπε: "Θα χρειαστεί να έχουμε μία κοινή θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο" στο ζήτημα των αιτημάτων, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλος αριθμός αιτημάτων για είσοδο από τη Ρωσία.

ΚΥΠΕ

Home