Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Η γεωπολιτική δεν είναι δικαιολογία για δημοκρατικά ελλείμματα"

Offsite Team
- 20.12.2022

"Η γεωπολιτική δεν είναι δικαιολογία για δημοκρατικά ελλείμματα"

Thumbnail
Η γεωπολιτική δεν είναι δικαιολογία για δημοκρατικά ελλείμματα δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ για την έκθεση για Τουρκία

Η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων βασίζεται σε σαφή κριτήρια και δεν μπορεί να παρακάμπτεται για χάρη της γεωπολιτικής θέσης, ανέφερε ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά την ολοκλήρωση αποστολής στην Τουρκία.

Ο εισηγητής του Κοινοβουλίου αναφέρθηκε θετικά στον ρόλο διαμεσολαβητή που έχει παίξει η Τουρκία σε σχέση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας, ωστόσο, πως όσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό παρατηρεί με λύπη πως υπάρχει έλλειψη προόδου, και πως η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να αποτρέψει την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο κ. Αμόρ είχε σειρά συναντήσεων στις 19 και 20 Δεκεμβρίου, στην Άγκυρα, με υψηλόβαθμους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία, ενώ συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους της Εθνοσυνέλευσης, εκπρόσωπους των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί το 2023, ωστόσο όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, δεν αναμένεται η ψήφισή της πριν τις εκλογές στη χώρα, καθώς αποτελεί πρακτική αυτό να μη γίνεται για τις υποψήφιες χώρες προς ένταξη για λόγους σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών.

«Η Τουρκία έχει έναν καθοριστικό, στρατηγικό ρόλο στην περιοχή τη στιγμή που ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνεχίζει να προκαλεί πρωτοφανείς γεωπολιτικές μετατοπίσεις στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Αμόρ, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του «για τον ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και στη διαμεσολάβηση για την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας».

«Πέραν από σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και βασικός εταίρος στο εμπόριο, την οικονομία και τη μετανάστευση, η Τουρκία παραμένει χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Αμόρ. «Ο ρόλος μου ως εισηγητής είναι να αξιολογήσω την πρόοδο της χώρας από αυτή την άποψη, καθώς ετοιμάζομαι να συντάξω τη νέα έκθεση το 2023. Προς το παρόν, με λύπη μου παρατηρώ ότι στην περίπτωση της Τουρκίας μπορούμε να μιλάμε μόνο για έλλειψη προόδου», πρόσθεσε.

«Η ενταξιακή διαδικασία, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται σε σαφή κριτήρια, δεν μπορεί απλώς να παρακάμπτεται από τη γεωπολιτική» τόνισε ο εισηγητής, σημειώνοντας ωστόσο πως «θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αν γίνονταν μεγαλύτερες προσπάθειες κατά της παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Σημείωσε, ακόμα, πως η ένταξη στην ΕΕ «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάσταση της δημοκρατίας σε μια χώρα» καθώς και πως «ευθυγράμμιση με την ΕΕ σημαίνει ευθυγράμμιση με ένα συγκεκριμένο μοντέλο της κοινωνίας».

«Το μοντέλο που προσφέρει σήμερα η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται, αντίθετα, από αυταρχική διακυβέρνηση και απουσία ελέγχων και ισορροπιών. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος - αν και από μόνος του αυτός ο τρόπος συνεργασίας δεν θα επιτρέψει στις σχέσεις μας να φτάσουν στο έπακρο των δυνατοτήτων τους, ούτε θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες της τουρκικής κοινωνίας», σύμφωνα με τον κ. Αμόρ.

«Η Ευρώπη δεν έχει πρόβλημα με το γεγονός πως η Τουρκία διαμορφώνει και υπερασπίζεται τη δική της εξωτερική πολιτική» σημειώνει ο εισηγητής. «Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ασκείται σήμερα αυτή η πολιτική, μέσω της χρήσης σκληρής ρητορικής και στρατιωτικών μέσων, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, ιδίως όταν αγνοούνται όλο και περισσότερο οι διπλωματικές μέθοδοι και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε.

«Το να είσαι ένας ισχυρός περιφερειακός παράγοντας δεν αναιρεί την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών» συνέχισε ο κ. Αμόρ. «Παραμένει ειλικρινής μου επιθυμία μου να δω την Τουρκία να επιστρέφει στον δρόμο της δημοκρατίας, και να υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home