Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Λιθουανία για σοβαρές συνέπειες

Offsite Team -
21.06.2022 - 15:31

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Λιθουανία για σοβαρές συνέπειες

Λόγω περιορισμού της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας

Η Μόσχα προειδοποίησε τη Λιθουανία για «σοβαρές» συνέπειες την Τρίτη λόγω του περιορισμού της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, καθώς οι δυνάμεις του Κρεμλίνου σημείωσαν πρόοδο στη στρατηγική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Τα στρατεύματα του Κρεμλίνου προκαλούσαν «καταστροφή» στο Lysychansk, μια βιομηχανική πόλη στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων στο ανατολικό Ντονμπάς, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε καταλάβει το χωριό Toshkivka στην πρώτη γραμμή.

Ο κυβερνήτης Sergiy Gaiday είπε ότι «κάθε πόλη και χωριό» στα χέρια της Ουκρανίας στην περιοχή του Λουγκάνσκ ήταν «κάτω από σχεδόν ασταμάτητα πυρά».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο λεκτικός πόλεμος της Ρωσίας με τη Λιθουανία-μέλος της ΕΕ κλιμακώθηκε την Τρίτη, υποσχόμενος «σοβαρές» συνέπειες από τους περιορισμούς του Βίλνιους στη σιδηροδρομική κυκλοφορία προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η Λιθουανία λέει ότι απλώς τηρεί τις πανευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά η Ρωσία αντέδρασε, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για «κλιμάκωση».

Η Μόσχα κάλεσε τον πρεσβευτή της ΕΕ στη Ρωσία. Το Υπουργείο Εξωτερικών της είπε ότι οι ενέργειες της Λιθουανίας «παραβιάζουν τις σχετικές νομικές και πολιτικές υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα σε μια σύνοδο κορυφής που αναμένεται να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών Τζόζεπ Μπορέλ χαρακτήρισε τον αποκλεισμό των ρωσικών λιμανιών «πραγματικό έγκλημα πολέμου». Είπε ότι αυτό συνέβαινε «ενώ στον υπόλοιπο κόσμο οι άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα».

>>>Διαβάστε επίσης: Μπορέλ: Η Ρωσία απειλεί με λιμό τον κόσμο - Είναι έγκλημα πολέμου

Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για τη διακοπή των παραδόσεων και, μετά τα σχόλια του Μπορέλ, κατηγόρησε την «καταστροφική» θέση της Δύσης για την άνοδο των τιμών των σιτηρών. Οι αυξανόμενες ανησυχίες για μια επισιτιστική κρίση είναι «φταίξιμο των δυτικών καθεστώτων, που λειτουργούν ως προκλητές και καταστροφείς», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home