Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιαπωνία: Θα αναθεωρήσει την αμυντική πολιτική απέναντι στην Κίνα

Offsite Team
- 14.12.2022

Ιαπωνία: Θα αναθεωρήσει την αμυντική πολιτική απέναντι στην Κίνα

Η Ιαπωνία αναμένεται να ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αμυντική της αναδιάρθρωση εδώ και δεκαετίες αυτή την εβδομάδα

Η Ιαπωνία αναμένεται να ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αμυντική της αναδιάρθρωση εδώ και δεκαετίες αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τις δαπάνες, αναδιαμορφώνοντας τη στρατιωτική της διοίκηση και αποκτώντας νέους πυραύλους για την αντιμετώπιση των απειλών της Κίνας.

Οι πολιτικές, που θα περιγραφούν σε τρία έγγραφα άμυνας και ασφάλειας την Παρασκευή, θα αναδιαμορφώσουν το αμυντικό τοπίο σε μια χώρα της οποίας το μεταπολεμικό σύνταγμα δεν αναγνωρίζει καν τον στρατό, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η θεμελιώδης ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων είναι η πιο επείγουσα πρόκληση σε αυτό το αυστηρό περιβάλλον ασφαλείας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα το Σαββατοκύριακο.

«Θα ενισχύσουμε επειγόντως τις αμυντικές μας δυνατότητες τα επόμενα πέντε χρόνια» είπε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή είναι το αποτέλεσμα των φόβων του Τόκιο για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ και την περιφερειακή στάση της Κίνας, καθώς και τις απειλές που κυμαίνονται από εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βασική μεταξύ των νέων πολιτικών είναι η δέσμευση για αύξηση των δαπανών στο 2% του ΑΕΠ έως το 2027 για να ευθυγραμμιστεί η Ιαπωνία με τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση από τις ιστορικές δαπάνες της τάξης του ενός τοις εκατό και έχει πυροδοτήσει κριτική για τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν έργα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης αυτού που η Ιαπωνία αποκαλεί «ικανότητα αντεπίθεσης» -- τη δυνατότητα να χτυπηθούν οι τοποθεσίες εκτόξευσης που απειλούν τη χώρα, έστω και προληπτικά.

Η Ιαπωνία προηγουμένως απέφυγε να αποκτήσει αυτή την ικανότητα εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με το αν θα μπορούσε να παραβιάσει το όριο της αυτοάμυνας που προβλέπεται στο Σύνταγμα.

Τα έγγραφα πολιτικής φέρεται να επιμένουν ότι η Ιαπωνία παραμένει προσηλωμένη σε μια «πολιτική ασφαλείας με προσανατολισμό στην αυτοάμυνα» και «δεν θα γίνει στρατιωτική δύναμη».

Μέρος αυτής της στρατιωτικής ενδυνάμωσης θα προέρχεται από έως και 500 αμερικανικής κατασκευής πυραύλους κρουζ Tomahawk, ενώ φέρεται να αναπτύσσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο εσωτερικό.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς με την Ιταλία και τη Βρετανία, και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να κατασκευάσει νέες αποθήκες πυρομαχικών και να εκτοξεύσει δορυφόρους για να βοηθήσει στην καθοδήγηση πιθανών αντεπιθέσεων.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν επίσης τη στρατιωτική οργάνωση, με την εφημερίδα Nikkei να αναφέρει ότι και οι τρεις κλάδοι των Δυνάμεων Αυτοάμυνας θα τεθούν υπό μια ενιαία διοίκηση εντός πέντε ετών.

Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της βασικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, αναμένεται να υποδεικνύουν την Κίνα μεταξύ των λόγων για τη μετατόπιση της πολιτικής.

Το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας φέρεται να ήθελε να χαρακτηρίσει το Πεκίνο «απειλή», αλλά υπό την πίεση του εταίρου του στο συνασπισμό θα αρκεστεί στο να χαρακτηρίσει την Κίνα ως μια «σοβαρή ανησυχία» και τη «μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» της Ιαπωνίας.

Αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή από το 2013, την πρώτη και τελευταία επικαιροποίηση του εγγράφου, όταν η Ιαπωνία είπε ότι επιδίωκε μια «αμοιβαία επωφελή στρατηγική συνεργασία», μια φράση που αναμένεται να εξαφανιστεί τώρα.

Οι ανησυχίες για την Κίνα έχουν ενταθεί μετά τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Πεκίνο γύρω από την Ταϊβάν τον Αύγουστο, κατά τις οποίες πύραυλοι έπεσαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Η Κίνα δήλωσε την Τετάρτη ότι «είναι σθεναρά αντίθετη» στα προτεινόμενα έγγραφα.

«Αποκλίνουν από τη δέσμευση της Ιαπωνίας στις διμερείς σχέσεις και τη συναίνεση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας και περιέχουν αβάσιμες συκοφαντίες κατά της Κίνας», δήλωσε ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Η Ιαπωνία αναμένεται επίσης να χαρακτηρίσει τη Ρωσία "πρόκληση", σε σύγκριση με τη δέσμευση του 2013 να επιδιώξει συνεργασία και να «ενισχύει» τους δεσμούς. Η Ιαπωνία έχει συνταχθεί με τους δυτικούς συμμάχους στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την Ουκρανία.

«Για τους υπεύθυνους χάραξης αμυντικής πολιτικής της Ιαπωνίας, αυτές οι εξελίξεις δεν αντιπροσωπεύουν μια μιλιταριστική αναζωπύρωση, αλλά το τελευταίο βήμα σε μια αργή, σταδιακή ομαλοποίηση της στάσης της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Τζέιμς Μπρέιντι, αντιπρόεδρος της Teneo.

ΚΥΠΕ

Home