Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΗΒ:Μόνο 127 ξένοι οδηγοί φορτηγών έκαναν αίτηση για βίζα εργασίας

Offsite Team -
05.10.2021 - 12:54

ΗΒ:Μόνο 127 ξένοι οδηγοί φορτηγών έκαναν αίτηση για βίζα εργασίας

Thumbnail
Όσα παραδέχεται ο Τζόνσον

Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού της βρετανικής αγοράς με τρόφιμα και καύσιμα δε συνιστούν κρίση, είπε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σε σειρά πρωινών συνεντεύξεων από το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τα άδεια ράφια και οι άδειες αντλίες στη χώρα οφείλονται στην έλλειψη οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων και στις ευρύτερες ελλείψεις έμψυχου δυναμικού σε διάφορες βιομηχανίες και θέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τζόνσον είπε ότι η κατάσταση αυτή συνιστά ένα «σημείο καμπής» μετά από το Brexit καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι επιχειρήσεις του απογαλακτίζονται «από τη φθηνή εργασία» που πρόσφεραν οι μετανάστες, ενώ παράλληλα η οικονομία αρχίζει να κινείται ξανά μετά από την πανδημία. Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η βρετανική οικονομία είναι «σαν γίγαντας που ξυπνά» και μετακινείται προς υψηλότερους μισθούς.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο κ. Τζόνσον απέφυγε να εγγυηθεί ότι τα φετινά Χριστούγεννα δε θα υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων στην αγορά, ενώ παραδέχθηκε την περιορισμένη επιτυχία του προγράμματος προσέλκυσης ξένων οδηγών. Συγκεκριμένα, είπε ότι μέχρι στιγμής μόνο 127 οδηγοί έχουν υποβάλει αίτηση για να λάβουν την προσφερόμενη εξάμηνη βίζα εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κυβέρνηση ελπίζει να προσελκύσει άμεσα 300 οδηγούς και ακόμα 4.700 από τα τέλη του μήνα, αν και ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα «δεν μπορεί να επιστρέψει στο αποτυχημένο μοντέλο χαμηλόμισθης και χαμηλής ειδίκευσης εργασίας».

Ο ισχυρισμός του, ωστόσο, ότι οι μισθοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται καθώς οι εργοδότες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα μετά από το Brexit έχει αμφισβητηθεί από αναλυτές.

Ο Τόρστεν Μπελ από το Ίδρυμα Resolution είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι σε πραγματικούς όρους οι μισθοί παραμένουν σταθεροί, καθώς οι όποιες αυξήσεις απορροφούνται από την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Την ίδια ώρα, ανήμποροι να διαθέσουν το κρέας τους στην αγορά, απεγνωσμένοι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να θανατώνουν χοίρους. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αγροτών, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη επιλογή καθώς δεν έχουν τρόπο μεταφοράς των χοίρων στα σφαγεία, αλλά ούτε χώρο ή επαρκή τροφή ώστε να τα κρατήσουν στις φάρμες τους. Τα σφαγεία επίσης τονίζουν ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε σφαγείς και κρεοπώλες που ξέρουν να επεξεργάζονται το κρέας των ζώων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home