ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας

- 15.04.2021

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος – Απέλαση 10 διπλωματών

Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον θα απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες.

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τις κυρώσεις, κάνοντας λόγο για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, καθώς και για χάκινγκ κατά υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ για πρώτη φορά συνδέουν την κυβερνοεισβολή με ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι θα απαντήσει σε τέτοιες ενέργειες. «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό», τόνισε ο Πεσκόφ. «Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε ο ίδιος.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω», τόνισε ο Πεσκόφ.

Βαθαίνει το ρήγμα Μόσχας - Ουάσινγκτον

Η κίνηση αναμφίβολα θα ρίξει κι άλλο πάγο στις ήδη ψυχρές διμερείς σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Η Ρωσία επικρίνεται το τελευταίο διάστημα από τη Δύση διότι συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε διαμηνύσει προεκλογικά εξάλλου ότι θα αναλάμβανε δράση διότι, κατά δημοσιεύματα του Τύπου και κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία φέρεται να προσέφερε αμοιβές σε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ναδίρ τις σχέσεις των δύο χωρών, που ήδη είχαν φθάσει στο χειρότερό τους επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο τον περασμένο μήνα, όταν ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «δολοφόνο»,

«Η εχθρότητα και η απρόβλεπτη φύση των ενεργειών της Αμερικής μας αναγκάζουν γενικά να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο προέδρων την Τρίτη ο κ. Μπάιντεν είπε στον κ. Πούτιν πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «σθεναρά» τα συμφέροντά τους, κατά την αμερικανική εκδοχή για το τι διαμείφθηκε. Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο ταυτόχρονα πρότεινε στον ρώσο ομόλογό του να συναντηθούν σε «τρίτη χώρα» για να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας.

protothema.gr