Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΗΠΑ: Παγώνουν μυστικό πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών με Τουρκία

Offsite Team
- 05.02.2020

ΗΠΑ: Παγώνουν μυστικό πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών με Τουρκία

Thumbnail

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στο «πάγωμα» μυστικού προγράμματος παροχής στρατιωτικών πληροφοριών προς την Τουρκία, το οποίο βοηθούσε την Άγκυρα καθοριστικά στον πόλεμό της κατά των μαχητών της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις αξιωματούχοι των ΗΠΑ που δεν κατονομάζονται.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλει επ 'αόριστον το πρόγραμμα, το οποίο δεν ήταν μέχρι σήμερα δημοσίως γνωστό, ελήφθη ως απάντηση για την τουρκική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία, τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφεραν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αποκαλύπτοντας το πόσο έχουν διαρραγεί οι σχέσεις των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως σχολιάζει το Reuters.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες από τα τέλη του περασμένου έτους σταμάτησαν να συλλέγουν πληροφορίες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Τουρκία εντάσσουν στους καταλόγους τους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις ως τρομοκράτες. Η Τουρκία χρησιμοποιεί της πληροφορίες αυτές για να βομβαρδίζει στόχους των Κούρδων ανταρτών στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ αλλά και να διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις εντός ιρακινού εδάφους.

Ένας από του αξιωματούχους διευκρίνισε ότι οι αποστολές των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών συντονίζονταν από τη βάση του Ιντζιρλίκ, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ισχυρή παρουσία και την χρησιμοποιούν ως ορμητήριο για τις δικές τους επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών

Το εν λόγω μυστικό πρόγραμμα συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας είχε ξεκινήσει από το 2007, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Reuters, περιορίστηκε ωστόσο στο να υπενθυμίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει το PKK τρομοκρατική οργάνωση από το 1997.

«Υποστηρίξαμε την Τουρκία στον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ με πολλούς τρόπους εδώ και δεκαετίες. Από θέση αρχή δεν παρέχουμε λεπτομέρειες για επιχειρησιακά θέματα» δήλωσε η εκπρόσωπος.

Αντίστοιχα, και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπουργείου Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχολιάζουν ζητήματα που αφορούν υπηρεσίες πληροφοριών.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας επίσης δεν σχολίασαν τις πληροφορίες. Ωστόσο, ένας Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το πρόγραμμα πράγματι σταμάτησε.

Το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας προς την Τουρκία σε επίπεδο πληροφοριών εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει τα όρια στρατιωτικών δυνατοτήτων της Τουρκίας, σε μια εποχή που οι δυνάμεις της έχουν ήδη αναπτυχθεί σε πολλαπλά πολεμικά μέτωπα από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία μέχρι Λιβύη.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά την εκστρατεία κατά του ΡΚΚ πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή για την Τουρκία, σχολίασε ένας από τους τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους. Υπενθύμισε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, κάνοντας αναφορά και στη διάσταση των θέσεων μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία, παρά τις καλές σχέσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομόλογου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες να αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγχώριας παραγωγής, περιορίζοντας την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, χώρες από τις οποίες προμηθευόταν drones, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, για να συλλέγει πληροφορίες. Αιχμή του δόρατος της τουρκικής βιομηχανίας στον συγκεκριμένο τομέα είναι η εταιρεία «Bayraktar», που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Home