Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΗΠΑ σε Ερντογάν: Θα αποτρέψουμε εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία

Offsite Team -
06.08.2019

ΗΠΑ σε Ερντογάν: Θα αποτρέψουμε εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία

Thumbnail
Αμετακίνητος ο Ερντογάν

Σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν μια εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία. Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε μια τέτοια μονομερή πράξη από πλευράς της Τουρκίας «απαράδεκτη».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε την Κυριακή πως η χώρα του θα πραγματοποιήσει πολεμική επιχείρηση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στα βόρεια της Συρίας. Πρόκειται για μια περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG), οι οποίοι είναι σύμμαχοι των Αμερικανών στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Έσπερ δήλωσε την Τρίτη πως Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν σήμερα συναντήσεις στην Άγκυρα για να αποφευχθεί η τουρκική εισβολή στη Συρία.

«Πιστεύω ότι έχει γίνει πρόοδος σε κάποια σημεία – κλειδιά» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως μια τουρκική επιχείρηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και θα έθετε σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα που συνεργάζονται ακόμη με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στην περιοχή.

Μάλιστα, οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως η επιχείρηση που σχεδιάζει ο Ερντογάν θα μπορούσε να φέρει εμπόδια στις προσπάθειες για την κατατρόπωση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να αποτρέψουμε μονομερείς εισβολές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα κοινά συμφέροντα που οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το SDF έχουν στη Βόρεια Συρία» είπε ο Έσπερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του στην Ιαπωνία.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, αναφερόμενος στο SDF, πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους συμμάχους τους.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική συμμαχία μεταξύ Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων, Αρμενίων, Τουρκμένων και Καυκάσιων πολιτοφυλάκων, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου.

Αμετακίνητος ο Ερντογάν

Ωστόσο, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται αμετακίνητος.

Σε ομιλία του στη Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, δήλωσε πως εάν η Τουρκία «δεν κάνει σήμερα αυτό που χρειάζεται» στο βόρειο τμήμα της Συρίας, τότε το τίμημα που θα αναγκαστεί να καταβάλει στο μέλλον θα είναι υψηλότερο.

«Θεού θέλοντος, η διαδικασία που έχουμε αρχίσει (…) θα εισέλθει πολύ σύντομα σε νέα φάση» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

«Αν δεν κάνουμε σήμερα αυτό που χρειάζεται, θα είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αύριο καταβάλλοντας πολύ υψηλότερο τίμημα».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε πως η «αποξήρανση του έλους της τρομοκρατίας» που βρίσκεται στη βόρεια Συρία είναι βασική προτεραιότητα της Άγκυρας.

«Έως ότου εξαφανιστούν (οι ζώνες που ελέγχουν οι YPG), η Τουρκία δεν θα αισθάνεται ασφαλής» ξεκαθάρισε.

Home