ΗΠΑ:Με το βλέμμα καρφωμένο σε υπερηχητική τεχνολογία Κίνας-Ρωσίας

ΗΠΑ:Με το βλέμμα καρφωμένο σε υπερηχητική τεχνολογία Κίνας-Ρωσίας

«Ανησυχούμε για το τι κάνει η Κίνα στο υπερηχητικό μέτωπο»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων και τις ενδεχόμενες στρατιωτικές εφαρμογές της από την Κίνα και τη Ρωσία, δηλώνει υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος για τον έλεγχο των εξοπλισμών στη σκιά της αποκάλυψης των Financial Times περί δοκιμής υπερηχητικού πυραύλου, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, από την Κίνα -κάτι που η ίδια διαψεύδει.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Ανησυχούμε για το τι κάνει η Κίνα στο υπερηχητικό μέτωπο» δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τον Αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Απλώς δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι σε αυτό τον τύπο της τεχνολογίας, ούτε η Κίνα ή η Ρωσία» δήλωσε αναφερόμενος στη δυσκολία των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων να εντοπίσουν τέτοια υψηλής ταχύτητας όπλα που μπορούν να ελίσσονται και να αποφεύγουν τις ασπίδες τους.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη από την Κίνα προωθημένων οπλικών συστημάτων, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο δοκίμασε τον Αύγουστο υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, λέγοντας πως η δοκιμή αφορούσε διαστημικό όχημα και όχι πύραυλο, και πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και όχι τον Αύγουστο.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αμφότερες δοκιμάσει υπερηχητικά όπλα, τα οποία ορίζονται συνήθως ως πύραυλοι με ταχύτητα πενταπλάσια και πλέον εκείνης του ήχου, σε μια κούρσα για όπλα νέα γενιάς που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτισθούν.

Ο Όστιν δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας:

«Παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη από την Κίνα οπλισμού και προωθημένων ικανοτήτων και συστημάτων που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Και υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον θα παραμείνει εστιασμένη στη στρατιωτική πρόκληση από το Πεκίνο.

Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του Λόιντ Όστιν στην Ευρώπη το οποίο, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο, σκοπεύει «να καθησυχάσει τους συμμάχους και εταίρους για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία τους ενώπιον της ρωσικής επιθετικότητας».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου ανέφερε, επίσης, πως οι ΗΠΑ θα συμπράξουν με τη Γεωργία, η οποία πολέμησε και έχασε από τη Ρωσία το 2008, προκειμένου να τη βοηθήσουν να ενισχύσει την άμυνα και τις αποτρεπτικές ικανότητές της.

Πηγή: cnn.gr 

Home