Ιράν, Συρία, Λιβυή στο επίκεντρο συνομιλίας Μπορρέλ-Λαβρόφ

Ιράν, Συρία, Λιβυή στο επίκεντρο συνομιλίας Μπορρέλ-Λαβρόφ

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της Ουκρανίας

Όπως ανακοινώθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η πανδημία απαιτεί διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη, ιδίως όσον αφορά τη διάγνωση, τις θεραπείες και το εμβόλιο, καθώς και βοήθεια σε ευάλωτους πληθυσμούς.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν ότι η διατήρηση της JCPOA (η πυρηνική συμφωνία του Ιράν) παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ενότητα μεταξύ των εναπομείναντων συμμετεχόντων μερών είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του έργου για την αντιμετώπιση τόσο των πυρηνικών ζητημάτων όσο και των θεμάτων που σχετίζονται με τις κυρώσεις και για την επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της Ουκρανίας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ ενθάρρυνε τη Ρωσία να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο υπουργός Εξωτερικών Λάβροφ θα συμμετάσχει στην τέταρτη διάσκεψη των Βρυξελλών για τη στήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής στις 30 Ιουνίου, η οποία στοχεύει στο να συγκεντρώσει τη διεθνή κοινότητα γύρω από την πλήρη και συγκεκριμένη υποστήριξη για μια πολιτική λύση υπό τον ΟΗΕ σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του ΣΑΗΕ, καθώς και τη συνεχή οικονομική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία. Η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη να προωθήσει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των πολιτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναφέρει ο Μπορρέλ.

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επανέλαβε την ανάγκη όλα τα μέρη να συμφωνήσουν γρήγορα σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο πλαίσιο των 5 + 5. Παράλληλα, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οι υποστηρικτές τους, πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε όλα τα σκέλη του ενδο-λιβυκού διαλόγου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο για μια ολοκληρωμένη πολιτική συμφωνία σύμφωνα με τις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο.

real.gr

Home