Ισραήλ-εκλογές: Το μέλλον του Νετανιάχου στη ζυγαριά

Ισραήλ-εκλογές: Το μέλλον του Νετανιάχου στη ζυγαριά

Νετανιάχου: Βγείτε από τη θάλασσα και πηγαίνετε να με ψηφίσετε!

Οι Ισραηλινοί ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν το κοινοβούλιό τους και οι εκλογές αυτές θα κρίνουν αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συνεχίσει τη μακρά βασιλεία του ή αν έφθασε η ώρα της αλλαγής με τον Μπένι Γκαντς. Περίπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 120 βουλευτές που θα τους αντιπροσωπεύσουν στην Κνεσέτ. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις θα δημοσιοποιηθούν μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, ενώ η έκβαση της αναμέτρησης αναμένεται ότι θα είναι αβέβαιη μέχρι τέλους ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των δύο Μπενιαμίν: του δεξιού Λικούντ του «Μπίμπι» Νετανιάχου και της κεντροδεξιάς συμμαχίας Μπλε-Λευκό του "Μπένι" Γκαντς. Πολλοί Ισραηλινοί προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν στηθεί μέσα στα σχολεία της χώρας, τις πρώτες ώρες αφού άνοιξαν οι κάλπες, στις 07:00.

 Βγείτε από τη θάλασσα και πηγαίνετε να με ψηφίσετε λέει ανήσυχος ο Νετανιάχου σε λουόμενους ψηφοφόρους

«Βγείτε από τη θάλασσα και ψηφίστε με» κάλεσε ο Ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λουόμενους ψηφοφόρους από μια παραλία στην Μεσόγειο, λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ.

Φορώντας τζάκετ πάνω από ανοιχτό στον λαιμό πουκάμισο, περικυκλωμένος από σωματοφύλακες με κοστούμια και γραβάτες, ο Νετανιάχου πήγε στην παραλία Πόλεγκ, βόρεια του Τελ Αβίβ και ανήρτησε ένα βίντεο στην σελίδα του στο Twitter.

«Αν θέλετε να συνεχίσετε με το Λικούντ και εμένα, τότε πρέπει να πάτε να ψηφίσετε», δήλωσε, αναφερόμενος στο δεξιό κόμμα του οποίου ηγείται. «Πηγαίνετε αργότερα στην παραλία».

Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε ο δεξιός πρωθυπουργός, εκείνοι που απολαμβάνουν μια μέρα στην παραλία θα «ξυπνήσουν αύριο πρωί», και θα βρουν έναν αριστερό πρωθυπουργό στη θέση του.

Η σημερινή μέρα εκλογών είναι επίσημη αργία στο Ισραήλ με τα σχολεία και τις υπηρεσίες να είναι κλειστά. Σε μια μέρα ζεστή και ηλιόλουστη και με τα εκλογικά κέντρα να παραμένουν ανοιχτά έως τις 22:00, οι ψηφοφόροι είχαν αρκετή ώρα να πάνε βόλτα σε παραλίες.

Στο Twitter, ο Νετανιάχου ανέφερε αργότερα ότι συγκαλεί επείγουσα συνάντηση με αξιωματούχους της προεκλογικής του εκστρατείας για να συζητήσει τη χαμηλή, όπως ανέφερε, προσέλευση ψηφοφόρων σε προπύργια του Λικούντ με την παράλληλη υψηλή συμμετοχή σε «αριστερά προπύργια».

Περίπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 120 βουλευτές που θα τους αντιπροσωπεύσουν στην Κνεσέτ. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κούρσα ανάμεσα στο δεξιό κόμμα Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού και το κεντρώο Μπλε και Λευκό κόμμα με επικεφαλής τον πρώην αρχηγό του στρατού Μπένι Γκαντζ θα είναι στήθος με στήθος.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς εκφράζει ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών θα οδηγήσει στην ειρήνη

 

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι οι Ισραηλινοί «θα ακολουθήσουν το σωστό μονοπάτι προς την επίτευξη της ειρήνης» στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Ισραήλ.

«Οι Ισραηλινοί πρέπει να καταλάβουν ότι η ειρήνη είναι προς το συμφέρον μας, προς το δικό τους συμφέρον και προς αυτό του υπόλοιπου κόσμου», ανέφερε ο Αμπάς σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, ελπίζοντας ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα καταλάβει αυτό το μήνυμα.

Ο Αμπάς δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο στις ισραηλινές εκλογές, αλλά εκφράζει το ενδιαφέρον του για την εκλογική αναμέτρηση.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αν τηρηθεί το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποδεχθούν το ειρηνευτικό σχέδιο που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα μετά τις εκλογές, τονίζοντας ότι αυτό «αγνοεί τα δικαιώματά μας».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ για την επίλυση της σύγκρουσής τους έχουν παγώσει από την αποτυχία των τελευταίων συνομιλιών το 2014.

Home