Ιταλία: Αποσύρεται ο Μπερλουσκόνι από τη διεκδίκηση Προεδρίας

Ιταλία: Αποσύρεται ο Μπερλουσκόνι από τη διεκδίκηση Προεδρίας

Ο Μπελρουσκόνι έκανε γνωστό ότι «το κόμμα του, μαζί με την υπόλοιπη κεντροδεξιά, θα προτείνει ένα νέο όνομα

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, κίνηση η οποία θα οδηγήσει είτε στην ενίσχυση της υποψηφιότητας του Μάριο Ντράγκι, είτε στην εξεύρεση ενός νέου προσώπου, το οποίο να χαίρει της ευρύτερης, δυνατής πολιτικής συναίνεσης.

Η σχετική ανακοίνωση ήλθε το βράδυ του Σαββάτου διά της βουλευτού της Forza Italia, Λίτσια Ροντζούλι, η οποία πληροφόρησε για την απόφαση του Καβαλιέρε τους επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, και του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι.

Μέσω της Ροντζούλι, ο Μπελρουσκόνι έκανε γνωστό ότι «το κόμμα του, μαζί με την υπόλοιπη κεντροδεξιά, θα προτείνει ένα νέο όνομα, ικανό να εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή συναίνεση»

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν συντονιστής της Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταϊάνι, τόνισε, παράλληλα, ότι «ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας, θέση από την οποία ουδείς θα τον μετακινήσει» και ζήτησε «να μην γίνει κανένας ανασχηματισμός».

Τη Δευτέρα, ως γνωστόν, αρχίζουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή του διαδόχου του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Παρά την αντίθετη άποψη του Μπερλουσκόνι και του κόμματός του, αυτή την στιγμή, το κύριο «φαβορί» παραμένει ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντράγκι είχε ανεπίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο (ο οποίος προέρχεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων) και τον κεντροαριστερό υπουργό Άμυνας Λορέντσο Γουερίνι.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο «σούπερ Μάριο», πέρα από την θεσμική επαφή με νυν πρόεδρο, θέλησε να εξακριβώσει εάν διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών, σε πέντε ημέρες.

Μέχρι τώρα, έστω και ανεπίσημα, τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Ντράγκι η κεντροαριστερά, η Ιταλική Αριστερά, και μέρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο επικεφαλής του τελευταίου, Τζουζέπε Κόντε, έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι θα επιθυμούσε την παραμονή του στην πρωθυπουργία, αλλά η όλη κατάσταση, στο εσωτερικό των «πεντάστερων» είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη. Μέρος των βουλευτών και γερουσιαστών του κινήματος, φέρεται έτοιμο να στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 53% των Ιταλών, θα επιθυμούσε την εκλογή του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Home