Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιταλία: Ποιος είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ - Φίλος του Ντράγκι, γιος ψαρά

Offsite Team -
22.10.2022 - 19:59

Ιταλία: Ποιος είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ - Φίλος του Ντράγκι, γιος ψαρά

Θεωρείται μετριοπαθής και σχετικά ευρωπαϊστής

Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ο άνθρωπος που επέλεξε η Τζόρτζια Μελόνι για να του αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας ανήκει σε ένα διαφορετικό είδος υπουργού Οικονομικών σε σύγκριση με αυτό που έχουν συνηθίσει οι συμπατριώτες του, σχολιάζει το Bloomberg.

Η αξιοπιστία του 55χρονου αντιπροέδρου της Λέγκα, πηγάζει από το γεγονός ότι θεωρείται μετριοπαθής και σχετικά ευρωπαϊστής σε σχέση με άλλα στελέχη του κόμματός του, αλλά κυρίως από τη θητεία του στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Πολιτικός με χαμηλό προφίλ, που λειτουργεί ως αντίβαρο στον ευρωσκεπτικιστή Ματέο Σαλβίνι, ο Τζορτζέτι πέρασε τα περισσότερα από τα 26 χρόνια στην Βουλή διαπραγματευόμενος παρασκηνιακά για λογαριασμό άλλων και αποκτώντας φίλους με επιρροή στα χρηματοοικονομικά, περιλαμβανομένου του Ντράγκι. Σε αντίθεση με τους δέκα τελευταίους προκατόχους του στο υπουργείο Οικονομικών της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, ο Τζορτζέτι δεν είναι ούτε πρώην ακαδημαϊκός, ούτε προϊόν της τεχνοκρατικής ελίτ της Ιταλίας. Κι αυτή η διαφορά στην καταγωγή και το πολιτικό υπόβαθρό του, ίσως βοηθήσει στην προώθηση της ισορροπίας στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» της Μελόνι, της Λέγκας του Σαλβίνι και της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ η θητεία του στην κυβέρνηση Ντράγκι ίσως καθησυχάσει σε κάποιο βαθμό τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ένας συμβιβαστικός υποψήφιος

Ο Τζορτζέτι επελέγη ως συμβιβαστικός υποψήφιος μετά από εβδομάδες παζαριών μεταξύ των εταίρων της κυβερνητικής συμμαχίας. Και τώρα καλείται να οδηγήσει την ιταλική οικονομία μέσα από μια ενεργειακή κρίση, που απειλεί να την ωθήσει σε ύφεση, κι ενώ είναι αντιμέτωπη με ένα βουνό χρέους περίπου στο 150% του ΑΕΠ, που αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο όχι μόνον για τη Ρώμη, αλλά και την ΕΚΤ και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη.

Ο Τζορτζέτι δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το πόστο του υπουργείου Οικονομικών. Η Μελόνι πάσχισε αρχικά να βρει μια προσωπικότητα με διεθνή αξιοπιστία για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων της Ιταλίας. Μετά την αποχώρηση από την κούρσα ο Φάμπιο Πανέτα, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και λόγω της επιθυμίας των εταίρων της κυβερνητικής συμμαχίας της Μελόνι να αντικατασταθεί ο μέχρι χθες υπ Οικ, Ντανέλιε Φράνκο, η προσοχή άρχισε να εστιάζεται στον Τζορτζέτι.

Ως υπουργός Ανάπτυξης, εργάστηκε για την επίτευξη όλων των στόχων του υπουργείου του, που ήταν αναγκαίοι για την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ταμείου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και των φορολογικών ελαφρύνσεων για την ψηφιακή μετάβαση. Πιο πρόσφατα πάσχισε να βρει τρόπους να συμβάλει στην προστασία των επιχειρήσεων της Ιταλίας από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Γιος ψαρά και εργάτριας υφαντουργίας ο νέος «τσάρος» της ιταλικής οικονομίας

Ο Τζορτζέτι αποφοίτησε από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου. Τη δεκαετία του 1990, ήταν μέλος του ακροδεξιού νεανικού κινήματος Fronte della Gioventu, που συνδέεται με το Movimento Sociale της Ιταλίας, την ίδια πολιτική οργάνωση στην οποία εντάχθηκε και η Μελόνι κατά την ίδια δεκαετία.

Διετέλεσε στο παρελθόν επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής και υφυπουργός του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του αρχηγού των Πεντάστερων, Τζουζέπε Κόντε. Ο διορισμός του στο υπουργείο Οικονομικών συνιστά νίκη για τη Λέγκα, αν και όχι τόσο για τον αμφιλεγόμενο ηγέτη της, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει έρθει συχνά σε αντιπαράθεση με τον μετριοπαθέστερο Τζορτζέτι.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό κοντά στη λίμνη Βαρέζε της βόρειας Ιταλίας, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ελβετία. Ο πατέρας του ήταν ψαράς και η μητέρα του εργαζόταν σε εργοστάσιο υφαντουργίας. Παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης ο Τζορτζέτι λατρεύει το ποδόσφαιρο κι είναι φανατικός οπαδός της τοπικής ομάδας Varese Calcio, αλλά και της αγγλικής Σαουθάμπτον, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών ΜΜΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

Home