Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιταλία: Πρώτος ο Σαλβίνι -Κατέρρευσε το Κίνημα των 5 Αστέρων

Offsite Team -
27.05.2019

Ιταλία: Πρώτος ο Σαλβίνι -Κατέρρευσε το Κίνημα των 5 Αστέρων

Thumbnail
Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στην Ιταλία

Με ένα «πλακάτ» στο χέρι, ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του που έφεραν τη Λέγκα του Βορά στην πρώτη θέση σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ιταλική Corriere De La Serra, το κόμμα του Σαλβίνι εξασφαλίζει 34,5%, επίδοση που το εκτοξεύει από το 6% της προηγούμενης αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές. Ο Σαλβίνι έγραψε στο χαρτί που κράτησε για την αναμνηστική φωτογραφία: «Πρώτο κόμμα στην Ιταλία. Ευχαριστούμε» και σημείωσε κάτω από το tweet πως μόνο μια λέξη υπάρχει,«Ευχαριστούμε Ιταλία».

Το Δημοκρατικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με ποσοστό 22,9%, ενώ ηχηρή πτώση στα ποσοστά του παρατηρεί το έτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, το Κίνημα των 5 Αστέρων που υποχωρεί στο 16,8%. Το κόμμα που ίδρυσε ο Πέπε Γκρίλο είχε αποσπάσει 21,2% στις ευρωεκλογές του 2014.

Ο πρόεδρος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε αμέσως μετά την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές πως το κόμμα του είναι «θύμα της αυξημένης αποχής, ιδιαίτερα στον νότο» και πρόσθεσε: «Είναι ώρα να σκύψουμε το κεφάλι και να πιάσουμε δουλειά».

Υψηλά ποσοστά για την ακροδεξιά σε Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία

Η ακροδεξιά φαίνεται να ενισχύεται στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιταλία εξέλεξαν πρώτα κόμματα την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με σχόλιο της Guardian, αν σε αυτό το αποτέλεσμα προσθέσει κανείς και τον Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα του Brexit, τότε προκύπτει πως τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης επέλεξαν την ακροδεξιά. Ωστόσο, στην περίπτωση της Βρετανίας φαίνεται πως η ψήφος στον Φάρατζ έρχεται ως αποδοκιμασία στους Τόρις και ίσως και ως ένα μήνυμα των Βρετανών πως επιθυμούν την ολοκλήρωση του Brexit.  

Home