Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καμπότζη: Γυναίκα μπήκε στη φυλακή για μια ανάρτηση στο Facebook

Offsite Team
- 16.06.2020

Καμπότζη: Γυναίκα μπήκε στη φυλακή για μια ανάρτηση στο Facebook

Thumbnail
Η περιπέτεια μιας εργαζόμενης σε εργοστάσιο ρούχων

Όταν η Soy Sros, μια νεαρή εργαζόμενη σε εργοστάσιο ενδυμάτων στην Καμπότζη, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook, ήξερε ότι θα εξοργίσει τους εργοδότες της, αλλά δεν περίμενε ότι θα καταλήξει στη φυλακή.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

 Η υπόθεση αυτής της ανύπαντρης μητέρας από την Καμπότζη αναδεικνύει ένα ευρύτερο φαινόμενο, σύμφωνα με τον Guardian, καθώς εργοστάσια ρούχων χρησιμοποιούν τον κορωνοϊό ως πρόσχημα, προκειμένου να καταστείλουν τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.  

Η Sros έκανε την επίμαχη ανάρτηση το βράδυ της 31ης Μαρτίου, στην κορύφωση της κρίσης του κορωνοϊού. Ο τομέας του ενδύματος στην Καμπότζη ήταν σε ελεύθερη πτώση, καθώς παραγγελίες δισεκατομμυρίων δολαρίων είχαν ακυρωθεί και εργοστάσια έκλειναν. Η κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία προς τους πανικόβλητους εργοστασιάρχες να μην απολύσουν εργαζόμενους, αλλά να τους στείλουν στο σπίτι με μειωμένη αμοιβή.  

Στην ανάρτησή της, η Sros αποκάλυψε τα σχέδια του εργοστασίου της να αγνοήσει την οδηγία και να απολύσει 88 εργαζόμενους, ανάμεσά τους μια έγκυο γυναίκα. Μία ημέρα αργότερα, ο εργοδότης της- η εταιρεία Superl Holdings με έδρα το Χονγκ Κονγκ που κατασκευάζει πολυτελείς τσάντες για οίκους όπως οι Michael Kors, Jimmy Choo, Kate Spade και Versace- αναδιπλώθηκε και είπε στους εργαζόμενους ότι θα διατηρήσουν τις δουλειές τους. Η Sros διέγραψε την ανάρτησή της. Αλλά την επόμενη ημέρα συνελήφθη.  

Στο αστυνομικό τμήμα η νεαρή γυναίκα- ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών- ανακάλυψε ότι η εταιρεία είχε κάνει αγωγή σε βάρος της, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε κοινωνική αναταραχή, ότι δυσφήμισε το εργοστάσιο και διέδωσε ψευδείς ειδήσεις. Το δικαστήριο τις απήγγειλε δύο επιπλέον κατηγορίες για πρόκληση, οι οποίες επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 3 έτη.  

Η Sros- που είναι εκπρόσωπος συνδικάτου στο εργοστάσιο που εργάζεται- έμεινε για 55 ημέρες προφυλακισμένη. «Το κελί μου ήταν περίπου 10Χ20 μ. και βρισκόμασταν 57 κρατούμενες εκεί», δήλωσε. «Κοιμόμουν με τα πόδια άλλων να ακουμπάνε το κεφάλι μου. Ήταν πραγματικά βρώμικα και η τουαλέτα ήταν μέσα στο κελί. Λίγο πριν την αποφυλάκισή μου προστέθηκαν κι άλλες κρατούμενες εκεί, οπότε ήμασταν περίπου 70 γυναίκες αλλά καμία δεν μπήκε σε καραντίνα. Ανησυχούσα πολύ για τον κορωνοϊό», παραδέχθηκε.  

Τελικά, έπειτα από τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση και την καμπάνια που έκαναν οργανώσεις και το συνδικάτο στο οποίο ανήκει η Sros, η εταιρεία απέσυρε τις κατηγορίες. Η γυναίκα επέστρεψε στη δουλειά της, αλλά βαρύνεται ακόμη με τις κατηγορίες που τις απήγγειλαν οι αρχές. Παρά τις εκκλήσεις από τις οργανώσεις, οι εταιρείες που προμηθεύει το εργοστάσιο στο οποίο εργάζεται, δεν παρενέβησαν.  

Απολύσεις με πρόσχημα τον κορωνοϊό   

Η αντιμετώπιση που είχε η Sros, από το εργοστάσιο και τις αρχές, εξαιτίας μιας ανάρτησης στα social media, αλλά και η σιωπή των brand που συνεργάζονται με το εν λόγω εργοστάσιο, έχει τρομοκρατήσει την κοινότητα των εργαζομένων στον τομέα της ένδυσης στην Καμπότζη. Παράλληλα, ενισχύει τους φόβους ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί πρόσχημα για την καταστολή των φωνών των εργαζομένων στον τομέα, επισημαίνει ο Guardian.  

Η Καμπότζη δεν είναι η μοναδική χώρα που εκφοβίζονται οι εκπρόσωποι συνδικάτων. Αρκετά κορυφαία ευρωπαϊκά brand μόδας ξεκίνησαν έρευνες για καταγγελίες ότι στα εργοστάσια της Μιανμάρ υπάρχει καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, με το πρόσχημα των απολύσεων εξαιτίας του κορωνοϊού.  

Οι εργαζόμενοι σε τουλάχιστον τρία εργοστάσια- που φτιάχνουν ρούχα για τις εταιρείες Zara, Primark και Mango- δήλωσαν στον Guardian ότι οι διευθυντές χρησιμοποιούν ως δικαιολογία τον κορωνοϊό για να απολύσουν εκατοντάδες μέλη συνδικάτων σε διάφορα εργοστάσια σε όλη τη χώρα. Σε ένα μόνο εργοστάσιο, απολύθηκαν 107 εργαζόμενοι με το πρόσχημα του κορωνοϊού. Από αυτούς, οι 26 ήταν μέλη συνδικάτου που μετρούσε λίγες ημέρες ζωής. Οι άλλοι 81 στην πλειονότητά τους υποστήριζαν ανοιχτά το συνδικάτο.  

Οι εταιρείες Primark, Zara και Μango διατύπωσαν τη δέσμευσή τους στη διασφάλιση του δικαιώματος των εργαζόμενων να συνδικαλίζονται και δήλωσαν ότι ξεκινούν έρευνες, σε συνεργασία με τους προμηθευτές τους, για την επίλυση των όποιων ζητημάτων. 

lifo.gr

 

Home