Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κίεβο: Στη Συρία ρωσικό πλοίο με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά

Offsite Team -
18.08.2022 - 22:04

Κίεβο: Στη Συρία ρωσικό πλοίο με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι λεηλάτησε τις αποθήκες σιτηρών

Ρωσικό πλοίο που μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά έπιασε λιμάνι στη Συρία, υποστήριξε η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι λεηλάτησε τις αποθήκες σιτηρών μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό έδαφος.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι στενός σύμμαχος της Μόσχας.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το SV KONSTANTIN αγκυροβόλησε στη Συρία» ανέφερε η πρεσβεία στο Γαλλικό Πρακτορείο, «μεταφέροντας κλεμμένα σιτηρά, τα οποία μεταφέρθηκαν παράνομα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής».

Το φορτίο προοριζόταν αρχικά για την Τρίπολη του Λιβάνου. Η πρεσβεία δεν διευκρίνισε σε ποιο συριακό λιμάνι έχει δέσει το SV KONSTANTIN.

Ένα άλλο πλοίο ξεφόρτωσε νωρίτερα σήμερα στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει μια ρωσική εταιρεία, σύμφωνα με τον Σαμίρ Μαντάνι, τον συνιδρυτή του ιστοτόπου TankerTrackers.com. Το Razoni, που φέρει σημαία Σιέρα Λεόνε, μεταφέρει το πρώτο φορτίο δημητριακών που επιτράπηκε να εξαχθεί από την Ουκρανία μετά την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Μαντάνι, το πλοίο είχε προορισμό τον Λίβανο, όμως άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στην Ταρτούς. Δορυφορικές φωτογραφίες το δείχνουν να ξεφορτώνει το φορτίο του, 26 τόνους αραβόσιτου.

Στις αρχές Αυγούστου ένα συριακό πλοίο ακινητοποιήθηκε στον Λίβανο με την υποψία ότι μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά. Τελικά επιτράπηκε να συνεχίσει την πορεία του προς τη Συρία, προς μεγάλη απογοήτευση της Ουκρανίας που δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση αυτήν.

Η Συρία και η Ρωσία είναι σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες. Οι δεσμοί τους ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε στη Συρία και τη στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας, από το 2015, στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Μόσχα παρέχει μικρή οικονομική υποστήριξη στη Δαμασκό, αλλά την εφοδιάζει τακτικά με σιτηρά.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Home