Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το Κίεβο ζητεί πυρομαχικά διασποράς -H Κίνα θέλει «διάλογο»

Offsite Team
- 21.02.2023

Το Κίεβο ζητεί πυρομαχικά διασποράς -H Κίνα θέλει «διάλογο»

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ συζήτησε με συμμάχους της

Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους της να της προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς πέρυσι, επιβεβαίωσαν χθες Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες σε χώρες μέλη του NATO.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ συζήτησε με συμμάχους της το αίτημα να σταλούν τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα πυρομαχικά αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως μέχρι στιγμής όπως είναι προφανές δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Μερικά 24ωρα νωρίτερα ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, αντιπρόεδρος της ουκρανικής Κυβέρνησης, ζήτησε από τους ηγέτες της Δύσης πυρομαχικά διασποράς και εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις για αυτό σε χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία, που έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς. Το οποίο σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει στην Εσθονία να εφοδιάσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά διασποράς κατασκευασμένα στη Γερμανία.

Εσθονικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε πως το Ταλίν ζυγίζει εάν θα παραδώσει πυρομαχικά διασποράς στον ουκρανικό στρατό. «Οι εσθονικές αποθήκες περιέχουν χιλιάδες τέτοια πυρομαχικά και οι Ουκρανοί τα ζητούν από την Εσθονία», κατά το δημοσίευμα.

«Τα όποια αιτήματα επανεξαγωγής θα πρέπει να αντιπαραβληθούν με τις υποχρεώσεις (της Γερμανίας) δυνάμει της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς και το άρθρο 18α του Νόμου Περί Ελέγχου Πολεμικών Όπλων», επισήμανε ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας στο Γερμανικό Πρακτορείο. Αυτά τα δύο κείμενα συνεπάγονται «απαγόρευση της χρήσης, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της απόκτησης, της αποθήκευσης, της διατήρησης και της μεταβίβασης πυρομαχικών διασποράς».

>>>>Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση πως δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί<<<<

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων.

Η χρήση πυρομαχικών αυτών των δύο τύπων είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενη. Τα πυρομαχικά διασποράς είναι θεωρητικά απαγορευμένα δυνάμει της σύμβασης του Όσλο (2008), την οποία όμως δεν έχουν υπογράψει ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία. Τα πυρομαχικά φωσφόρου προκαλούν φρικιαστικά εγκαύματα στους ανθρώπους που πλήττουν.

Στο μεταξύ, τέσσερα παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά κατά μέσον όρο στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης, υπογραμμίζοντας πως στην πραγματικότητα, ο απολογισμός των θυμάτων μάλλον είναι ακόμη πιο βαρύς.

Ο πόλεμος, που θα κλείσει έναν χρόνο την Παρασκευή, είναι καταστροφή για τα παιδιά, τόνισε η Ίνγκερ Άσινγκ, η διευθύνουσα σύμβουλος της Save the children, παρουσιάζοντας την έκθεση της οργάνωσής της. Κατά το κείμενο της ΜΚΟ, παιδιά έχουν μετατραπεί σε θύματα μερικών από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βασανισμών, σεξουαλικής βίας και φόνων. Πολλά από τα εγκλήματα δεν καταγράφονται.

Κάθε παιδί στην Ουκρανία έχει περάσει κατά μέσο όρο 920 ώρες —ή με άλλα λόγια πάνω από έναν μήνα— σε υπόγεια καταφύγια αφότου άρχισε ο πόλεμος, κατά τα στοιχεία της Save the children. Η κατάσταση είναι χειρότερη κοντά στα μέτωπα. Το να παγιδεύεται κανείς κάτω από τη γη είναι φρικτή εμπειρία που τα παιδιά δεν θα ξεχάσουν ποτέ, επισήμανε η κυρία Άσινγκ. Πολλά από τα παιδιά στην Ουκρανία ζουν σε μόνιμη κατάσταση τρόμου, πρόσθεσε.

Επιπλέον, υποφέρουν από τον φόβο πως θα χάσουν τους συγγενείς τους ή ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο όπου ζουν, πρόσθεσε η Σουηδή ακτιβίστρια. Η Save the Children απηύθυνε έκκληση οι στρατιωτικοί να μην πλήττουν αμάχους και πολιτικά κτίρια, ιδίως σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία. Όσοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να λογοδοτούν, επέμεινε.

Η ΜΚΟ θεωρεί σημαντικό να προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά και να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο σχολείο. Σε πολλές περιοχές, η παράδοση μαθημάτων είναι εφικτή μόνο χάρη σε ψηφιακές πλατφόρμες, όμως τα παιδιά που διαθέτουν τις απαραίτητες συσκευές μετά βίας φθάνουν το ένα στα τρία.

Από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου 2022 έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί πάνω από 18.600 άμαχοι, θύμισε η Save the children, επικαλούμενη επαληθευμένους αριθμούς των Ηνωμένων Εθνών. Ο απολογισμός των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα.

ΚΥΠΕ

Home