Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κλίμα...1916 για Πούτιν στη Ρωσία μετά την υποχώρηση από Χερσώνα

Offsite Team
- 11.11.2022

Κλίμα...1916 για Πούτιν στη Ρωσία μετά την υποχώρηση από Χερσώνα

Ο τότε πρωθυπουργός είχε κατηγορηθεί για μυστικές διαπραγματεύσεις με την Γερμανία και οδηγήθηκε σε παραίτηση

Τη στιγμή που το Κίεβο δεν φαίνεται να έχει πειστεί για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα, στη Μόσχα η απόφαση έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία. Αυτή εστιάζεται στο προσωπο του στρατηγού Σουροβίκιν, διοικητή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Δεν λείπουν, όμως, τα άρθρα που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον του Κρεμλίνου. Προς το παρόν, τον Σουροβίκιν έσπευσαν να υπερασπιστούν στενοί συνεργάτες του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού ξεκαθάρισε ότι ενέκρινε προσωπικά την απόφαση, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανασυνταχθούν οι μονάδες. Ανακοίνωσε και οικονομική αποζημίωση για τους επιστρατευμένους, η οποία θα είναι - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου - 195.000 ρούβλια (εφάπαξ), ενώ θα έχουν και μηνιαίο επίδομα για το διάστημα που θα είναι στο ουκρανικό μέτωπο, (για τα καθημερινά τους έξοδα) ανάλογα με την θέση, τον στρατιωτικό βαθμό και την διάρκεια της στρατιωτικής υπηρεσίας τους.

Παρόλα αυτά υπάρχουν έριδες και αμφισβήτηση για τον Πούτιν εντός της Μόσχας. Αυτή αποτυπώνεται στο άρθρο του αναλυτή του πρακτορείου RIA Novosti Πιότρ Ακόποφ, που φθάνει στο σημείο να παραλληλίσει τις επικρίσεις που διατυπώνονται κατά του Σουροβίκιν (κατ’ επέκταση του υπουργού Άμυνας Σοϊγκού, αλλά σε τελική ανάλυση και κατά του Πούτιν που ως πρόεδρος είναι και αρχιστράτηγος) με την εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα της Ρωσίας το 1916. Τότε ο πρωθυπουργός Μπόρις Στούρμερ είχε κατηγορηθεί για μυστικές διαπραγματεύσεις με την Γερμανία για την υπογραφή συμφώνου ειρήνης. Ο Στούρμερ οδηγήθηκε σε παραίτηση, η Ρωσία μπήκε σε πόλεμο και το 1917 ακολούθησε η οκτωβριανή επανάσταση.

Οι διαφωνίες αποτυπώθηκαν και στη δήλωση του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδιοκτήτη ομίλου εταιρειών και εκ των ιδρυτών της παραστρατιωτικής μονάδας Wagner. Είπε ότι ο Σουροβίκιν πήρε μία δύσκολη απόφαση. Τόνισε όμως ότι ο ίδιος (την Wagner εννοούσε) και οι μαχητές του «μένουν στη Χερσώνα και ετοιμάζονται για μάχη». Σε πολλά ρωσικά μέσα δημοσιεύονται πληροφορίες περί διεξαγωγής αντάρτικου πόλης από τους μισθοφόρους της Wagner μέσα στη Χερσώνα και αυτό είναι ακριβώς που φοβούνται οι Ουκρανοί.

«Δεν διαβλέπουμε ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τη Χερσώνα χωρίς μάχη», δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι. Πράγματι, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η τηλεοπτική ανακοίνωση της Μόσχας για υποχώρηση είναι στην πραγματικότητα μια κίνηση τακτικής. Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν επτά χιλιόμετρα προς δύο κατευθύνσεις στο νότιο τμήμα της χώρας και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 12 νέους οικισμούς τις τελευταίες 24 ώρες.

«Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη λεγόμενη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής από τη Χερσώνα. Συνεχίζουμε την επιχείρηση επίθεσης βάσει του σχεδίου μας», είπε στο Telegram. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ υπολόγισε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Χερσώνα θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως η Μόσχα διατηρεί μια δύναμη περίπου 40.000 ανδρών στην περιφέρεια της Χερσώνας και ότι οι πληροφορίες του αναφέρουν πως ένας σημαντικός αριθμός παραμένει στο κέντρο της πόλης, στα περίχωρα και στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Σύμφωνα τώρα με τις ρωσικές δυνάμεις, στόχος των ουκρανικών επιθέσεων είναι το φράγμα Κακόβκα προκειμένου να διακοπεί η λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου αλλά και να προκληθεί πλημμύρα στην περιοχή, ενώ από την πλευρά του το ουκρανικό επιτελείο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει στόχο την καταστροφή του φράγματος. Η ρωσική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας FSB ανακοίνωσε με την σειρά της τη σύλληψη εννέα υπόπτων για σαμποτάζ, οι οποίοι είχαν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και σχεδίαζαν να χτυπήσουν πολιτικούς στόχους.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Home