Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κομισιόν: Δοκιμή για οικονομική αντοχή της ΕΕ η ρωσική εισβολή

Offsite Team -
17.05.2022 - 22:27

Κομισιόν: Δοκιμή για οικονομική αντοχή της ΕΕ η ρωσική εισβολή

Οι εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, επεσήμανε η Κομισιόν, που υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη. 

Στις εαρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και προς τα πάνω για τον πληθωρισμό στην ΕΕ. «Η ρωσική εισβολή δοκιμάζει την οικονομική αντοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει η Κομισιόν στην ανακοίνωση για τις εαρινές εκτιμήσεις της. 

Για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και για την επόμενη χρονιά 2,3% στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η εκτίμηση της Κομισιόν είναι 3,5% και 3,1% αντίστοιχα, από 4,9% για το 2022 και 3,5% για το 2023.

Όμως, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του πολέμου και ιδιαίτερα από τον αντίκτυπό του στην αγορά ενέργειας. 

Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας, η Κομισιόν συμπεριέλαβε και σενάριο για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι υψηλότερες τιμές ενέργειες και η μια διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σε αυτό το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη στην ΕΕ θα είναι περίπου 2,5% και 1% κάτω από το βασικό σενάριο για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. 

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, στο βασικό σενάριο η Κομισιόν προβλέπει 6,1% στην ευρωζώνη και 6,8% στην ΕΕ το 2022 και 6,3% στην Ελλάδα. Για την επόμενη χρονιά, προβλέπει πτώση του πληθωρισμού στο 2,7% στην ευρωζώνη και στο 3,2% στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9%. Στο δυσμενές σενάριο, η Κομισιόν περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι 3% υψηλότερος φέτος και 1% πάνω το 2023, σε σύγκριση με τη βασική πρόβλεψη.  

Αβεβαιότητα στον τουρισμό 

Στην εαρινή πρόβλεψη για την Ελλάδα, η Κομισιόν μεταξύ άλλων κάνει λόγο και για αβεβαιότητα στον τουρισμό. 

Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας του πληθωρισμού μπορεί αν μειωθεί το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων τουριστών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον αντίποδα, σημειώνει ότι μπορεί η χώρα μας μπορεί να καταγράψει ισχυρότερες από το αναμενόμενο επιδόσεις στις εξαγωγές. 

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό χρέος στην ΕΕ, που διαμορφώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ  πέρυσι. Φέτος αναμένεται να μειωθεί στο 185,7% του ΑΕΠ, έναντι 94,7% στην ευρωζώνη και 87,1% στην ΕΕ. Το 2023, το δημοσιονομικό χρέος στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 180,4% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% στην Ελλάδα φέτος- από 3,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη- και το 2023 αναμένεται μείωση 1% στη χώρα μας. Τέλος, αναφορικά με την ανεργία, προβλέπεται να μειωθεί στο 13,7% στην Ελλάδα φέτος και στο 13,1% την επόμενη χρονιά. 

Κομισιόν: Δοκιμή για την οικονομική αντοχή της ΕΕ η ρωσική εισβολή

lifo.gr/

Προς 2o γύρο η τετραμερής ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας

Offsite Team -
28.06.2022 - 20:57

Προς 2o γύρο η τετραμερής ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με φινλανδικά ΜΜΕ

Την πραγματοποίηση δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίαςτην Τετάρτη, ανακοίνωσε η Άγκυρα. Ο πρώτος γύρος της τετραμερούς πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, και στη συνάντηση μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Διαβάστε επίσης: Φινλανδικά ΜΜΕ: Σουηδία, Τουρκία και Φινλανδία θα ετοιμάσουν κοινό μνημόνιο για τις ανησυχίες της Άγκυρας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε για την Τετάρτη συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας, καθώς το «σουηδικό» παραμένει το κυριότερο «αγκάθι». 

Υπάρχουν κάποια σημάδια προόδου αλλά όχι οριστικό «πράσινο φως» ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος.  Σημασία για το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα έχει και η έκβαση της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν. 

Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής, έχει στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσιεύματα φινλανδικών μέσων ενημέρωσης.

 ΝΑΤΟ

Τα δημοσιεύματα, στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα Helsingin Sanomat της Φινλανδίας και στη φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, έρχονται ενώ οι αρχηγοί κρατών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας πραγματοποιούν μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

"Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. "Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας, και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο" τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. 

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσουν σε μια «δύσκολη συζήτηση» με την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, χαιρετίζοντας ωστόσο μια «πρόοδο».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, που ανατρέπουν δεκαετίες ιστορικής ουδετερότητας, θέλουν τώρα να ενωθούν μαζί μας. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μαδρίτη.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ

Home