Κομισιόν: Υποβάλει έκθεση για προϊόντα καπνού

Κομισιόν: Υποβάλει έκθεση για προϊόντα καπνού

Τι δήλωσε για το θέμα η Κύπρια Επίτροπος

Με σημερινή, γραπτή της απάντηση, προς την Ιταλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας  Stefania Zambelli, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή, για τους κινδύνους για την υγεία, που προκαλούνται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Παράλληλα ανακοινώνει ότι η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού το 2021.

Στην ερώτηση της η Ιταλίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένα, με στόχο να περιοριστεί ή / και να εξαλειφθεί η εξάρτηση από τη νικοτίνη. Ωστόσο, είχε επισημάνει, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι υδρατμοί που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Σημείωνε δε ότι, όπως επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί με επαρκή επιστημονική βεβαιότητα ότι οι βλαβερές συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι λιγότερες από ό, τι στην περίπτωση του καπνού.

Ρωτούσε την Κομισιόν, αν θα εξετάσει τη σύσταση επιστημονικής ιατρικής επιτροπής, για τη διερεύνηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία των ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς και αν θα προσπαθήσει να θεσπίσει ειδική νομοθεσία, που θα διέπει την αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με τις επιπτώσεις τους.

Στην απάντηση της, η Επίτροπος Κυριακίδη, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η οδηγία για τα προϊόντα καπνού καθορίζει κανόνες σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση του καπνού και συναφών προϊόντων στην ΕΕ και συμβάλλει στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας, ιδιαίτερα των νέων.

Το άρθρο 20 της οδηγίας, σημειώνει η κ. Κυριακίδου, εισάγει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τα e-cigarettes, το οποίο περιέχει απαιτήσεις σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα, την προστασία των καταναλωτών και τη συλλογή δεδομένων. Επίσης, αναφέρει ότι τα κράτη μέλη και η Κομισιόν συζητούν τακτικά θέματα ηλεκτρονικού τσιγάρου, με σχετικούς εμπειρογνώμονες και  υποομάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και έχει ήδη ζητήσει επιστημονική γνώμη από την Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία, τους Περιβαλλοντικούς και Αναδυόμενους Κινδύνους (SCHEER), για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία.  

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η Επιτροπή χρηματοδότησε στο παρελθόν εκστρατείες κατάργησης του καπνίσματος, αλλά από το 2016, δόθηκε έμφαση στις εθνικές πρωτοβουλίες ως πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση.

Τέλος, αναφέρει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού το 2021.

ΚΥΠΕ

Home