Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορωνοϊός-Κίνα: Οι θάνατοι και οι εκτιμήσεις για 9.000 νεκρούς

Offsite Team
- 05.01.2023

Κορωνοϊός-Κίνα: Οι θάνατοι και οι εκτιμήσεις για 9.000 νεκρούς

Η κριτική του ΠΟΥ

«Γρίφο» αποτελεί για τη Δύση η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα μετά από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, με ειδικούς και κυβερνήσεις να ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας μετάλλαξης και τον ΠΟΥ να ασκεί σφοδρή κριτική στο Πεκίνο για τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας.

«Δεν έχουμε πλήρη δεδομένα» δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής επειγόντων περιστατικών του ΠΟΥ.

Ο οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα που μοιράστηκαν μαζί τους τα Κινεζικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων -μια μόλις ημέρα μετά από τη συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ με επιστήμονες από την Κίνα.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μονοψήφιο αριθμό θανάτων τις τελευταίες ημέρες -κάτι που δεν συνάδει με τις πληροφορίες που έρχονται από την αχανή ασιατική χώρα και λένε ότι νοσοκομεία και γραφεία τελετών έχουν… πελαγώσει.

«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την Κίνα δεν αποδίδουν την πραγματική διάσταση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αναφορικά με τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και -το κυριότερο- τους θανάτους».

Η Κίνα έχει καταγράφει μόλις 22 θανάτους από το Δεκέμβριο, με τις υγειονομικές Αρχές να ανακοινώνουν μόλις έναν θάνατο το τελευταίο 24ωρο -έναντι πέντε χθες.

Η εταιρεία ανάλυσης ιατρικών δεδομένων Airfinity εκτιμά πως περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν ημερησίως από κορωνοϊό στην Κίνα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, επιβεβαίωσε συζητήσεις ανώτατων αξιωματούχων του οργανισμού με Κινέζους και ζήτησε από το Πεκίνο αξιόπιστα στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου και τις μεταλλάξεις.

Δήλωσε, επίσης, ότι κατανοεί την ανησυχία ορισμένων χωρών και την απόφασή τους να λάβουν μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Μερικές ώρες μετά από την ενημέρωση του ΠΟΥ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διαχειρίζεται την πανδημία.

«Είναι πολύ ευαίσθητοι όταν… δεν λέμε ότι δεν είναι πολύ πρόθυμοι» είπε ο Μπαίντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κεντάκι των ΗΠΑ.

Ε.Ε. Σύσταση για τεστ 48 ώρες πριν από την αναχώρηση ταξιδιωτών από την Κίνα

Σύσταση για είσοδο στην ΕΕ με αρνητικό τεστ κορωνοϊού 48 ωρών για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, απηύθυνε ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Κομισιόν.

Το IPCR απευθύνει επίσης σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ ενδέχεται να συνεδριάσει ξανά στις 19 Ιανουαρίου.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ την Τρίτη για τον κορωνοϊό, η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

Αναλυτικότερα τα κράτη μέλη συμφώνησαν:

- να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).

- να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.

- ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται από τον μηχανισμό να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

- τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

- έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα

- συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.

Πηγή: Cnn.gr

Home