Κορωνοϊός: Σε ισχύ ο «κανόνας των έξι» στην Αγγλία

Κορωνοϊός: Σε ισχύ ο «κανόνας των έξι» στην Αγγλία

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν χρηματικά πρόστιμα από 100 έως 3.200 λίρες

Σε ισχύ είναι από σήμερα ο «κανόνας των έξι» στην Αγγλία, δηλαδή η δια νόμου απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων είτε σε υπαίθριο είτε σε κλειστό χώρο, ακόμα και σε ιδιωτικές οικίες.

Οι εξαιρέσεις από τον κανόνα αφορούν τα σχολεία, τους χώρους εργασίας, τους γάμους και τις κηδείες.

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν χρηματικά πρόστιμα από 100 έως 3.200 λίρες, ακόμα και την πιθανότητα σύλληψης.

Στη Σκωτία ισχύει επίσης απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων, αλλά χωρίς να προσμετρώνται στο άθροισμα τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Τα παιδιά κάτω των 11 εξαιρούνται στην Ουαλία, όπου στους ανοιχτούς χώρους όμως επιτρέπονται οι συναντήσεις έως 30 ατόμων.

Στη Βόρεια Ιρλανδία σε κλειστό χώρο μπορούν να συναντηθούν έξι άτομα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά και έως 15 άτομα σε ανοιχτό χώρο.

Η αυστηροποίηση των μέτρων έρχεται ενώ την Κυριακή αναφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 3.300 νέα ημερήσια κρούσματα. Είναι η πρώτη φορά από το Μάιο που η χώρα καταγραφεί τουλάχιστον 3.300 κρούσματα σε μια μέρα επί τρεις συναπτές ημέρες.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως αν η ανοδική τάση την κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών, δεν ανατραπεί, η Κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω μέτρα, όπως η υποχρέωση καταστημάτων εστίασης να κλείνουν στις 10 τη νύχτα και να ζητηθεί ξανά από τους πιο ευάλωτους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή.

Ο καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής του Imperial College και εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Πίτερ Όπενσο προειδοποίησε ότι αν δεν τηρηθούν τα μετά η χώρα θα επιστρέψει σε ένα δεύτερο εθνικό lockdown. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Δεν είναι παιχνίδι», είπε ο Βρετανός καθηγητής.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η νέα αύξηση κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας, αν και στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά αφορούν εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα έρευνα του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου σε περισσότερους από 8.000 γιατρούς και φοιτητές ιατρικής κατέδειξε ότι το 86% αυτών πιστεύουν πως μια δεύτερη έξαρση του κορωνοϊού είναι πολύ πιθανή μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Εξάλλου, οι Sunday Times αποκάλυψαν επικαλούμενοι κυβερνητικά στοιχεία ότι παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα διενέργειας 350.000 τεστ για τον κορωνοϊό ημερησίως, στην πραγματικότητα στην αρχή του μήνα γίνονται μόνο 62,000 διαγνωστικές εξετάσεις την ημέρα. 

Η αποκάλυψη έρχεται ενώ η Κυβέρνηση έχει παραδεχθεί πως υπάρχουν πολίτες που δε βρίσκουν διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ σε κλινικές ή υπαίθρια κέντρα εξέτασης κοντά στον τόπο διαμονής τους.

ΚΥΠΕ

Home