Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορωνοϊός : Υπό το φόβο δεύτερου κύματος η Ευρώπη

Offsite Team -
16.08.2020 - 07:32

Κορωνοϊός : Υπό το φόβο δεύτερου κύματος η Ευρώπη

Thumbnail
Η χαλάρωση έφερε αύξηση των κρουσμάτων

Υπό το φόβο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού, βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς σε αρκετές χώρες καθημερινά σημειώνεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει χάος στις μετακινήσεις και τα ταξίδια των Ευρωπαίων.

Η πραγματικότητα διαψεύδει όσους θεωρούσαν ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πανδημία θα τελούσε υπό έλεγχο και θα υπήρχε σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αντίθετα επικρατεί ανησυχία επειδή εμφανίζεται αύξηση των κρουσμάτων νωρίτερα από ότι περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι, ενώ γίνονται προετοιμασίες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πιθανώς το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα.

Από τη Γαλλία έως την Ουκρανία, ο αριθμός των νέων περιστατικών βαίνει ανοδικός. Η Γερμανία, για παράδειγμα, εμφάνισε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων από τον Μάιο. Εξίσου δυσμενής είναι η κατάσταση και στη Γαλλία -και ιδίως στο Παρίσι και τη Μασσαλία.

Ακόμη και η Ελλάδα, άλλωστε, η οποία στο πρώτο κύμα της πανδημίας ανταποκρίθηκε άκρως θετικά στην υγειονομική πρόκληση, πλέον εμφανίζει σταθερά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Μεγάλη πληγή η χαλάρωση

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC με έδρα τη Στοκχόλμη διαπιστώνει στις εβδομαδιαίες εκθέσεις του για την εξέλιξη της πανδημίας μια σαφή τάση: Τα κρούσματα αυξάνονται πανευρωπαϊκά, αλλά ως επί το πλείστον σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές.

Οι περιοχές «υψηλού ρίσκου» βρίσκονται σύμφωνα με το ECDC στα βόρεια της Ισπανίας, γύρω από τη Λισαβόνα, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα. Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι η εξάπλωση της πανδημίας σε χώρες, στις οποίες τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα, είναι πολύ πιο αργή από χώρες όπου τα μέτρα έχουν χαλαρώσει.

Και πράγματι, μια ματιά σε χώρες εκτός Ευρώπης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τα κρούσματα ήταν και παραμένουν σταθερά σε ανοδική τροχιά, όπως συμβαίνει επί παραδείγματι στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία όπου καταγράφονται καθημερινά 56.000 και 45.000 κρούσματα αντίστοιχα.

Όπως αποδεικνύεται, το άνοιγμα των συνόρων και η πρόωρη προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στις περισσότερες χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα ενός νέου γενικευμένου lockdown, απορρίπτεται από τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι διστάζουν να επιβάλλουν πολύ αυστηρά μέτρα, ελέω ύφεσης και οικονομικών επιπτώσεων.

Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση της Ένωσης Ισπανών Επιχειρηματιών, ότι ένα δεύτερο lockdown θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

Έξαρση του κοροναϊού και μέτρα

Στη Γαλλία καταγράφονται καθημερινά 1.600 κρούσματα. Ως αποτέλεσμα αρκετές πόλεις της χώρας, ανάμεσα στις οποίες το Παρίσι και η Μασσαλία επέβαλαν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς δημόσιους χώρους. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους να τηρούν τους κανόνες αποστασιοποίησης και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα απειλώντας μάλιστα με ένα δεύτερο lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση κήρυξε με κυβερνητικό διάταγμα τα διαμερίσματα του Παρισιού και του Μπους ντι Ρονε, με πρωτεύουσα τη Μασσαλία, ζώνες υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον Covid-19, δίνοντας στις τοπικές αρχές την εξουσία να επιβάλλουν τοπικούς περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.

Ακόμη, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας, οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων θα απαγορεύονται στο Παρίσι, στην περίπτωση που δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στην Ισπανία όλες οι περιφέρειες συμφώνησαν να κλείσουν τα νάιτκλαμπ και να απαγορεύσουν το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθούν οι αποστάσεις, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων για να αντιμετωπιστεί η νέα αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.

Επίσης, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στο εξής στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ενδεικτικό είναι ότι στην Μαδρίτη,  τα κρούσματα ξεπερνούν το όριο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 χιλιάδες κατοίκους, που έχει θέσει, φθάνοντας πλέον τα 80.

Κάτι που ώθησε τη γερμανική κυβέρνηση να εντάξει την Ισπανία, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους, στην κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου, που σημαίνει ότι οι τουρίστες που επιστρέφουν στη Γερμανία θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ κατά την επιστροφή τους και να μείνουν σε καραντίνα εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Στη Γερμανία εξάλλου μέσα σε μια μέρα καταγράφηκαν 1.450 νέα κρούσματα, με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να αποκαλεί τη κατάσταση αυτή «ανησυχητική».

Υποχρεωτική είναι από το πρωί της Τετάρτης η χρήση προστατευτικής μάσκας στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών με 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο υπόλοιπο Βέλγιο επιτρέπεται η συνάθροιση το πολύ 5 ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους, ενώ για ψώνια επιτρέπεται να πηγαίνει μόνο ένα άτομο ανά νοικοκυριό. Οι Βρυξέλλες επέβαλαν αυτή την εβδομάδα αυστηρότερους περιοριστικούς κανόνες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Από κοινού με την Αμβέρσα η πρωτεύουσα του Βελγίου ανήκει στις πόλεις με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη.

Στη Βρετανία τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τις τελευταίες ημέρες το όριο των 1.000, με τις αρχές να παρατείνουν τα μέτρα καραντίνας σε αρκετές περιοχές της βορειοδυτικής Αγγλίας. Την ίδια ώρα η  βρετανική κυβέρνηση,  δήλωσε ότι θα επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις αφίξεις από τη Γαλλία αρχής γενομένης από το Σάββατο. Η Ολλανδία και άλλες τέσσερις χώρες προστέθηκαν επίσης στον κατάλογο, ο οποίος περιελάμβανε ήδη την Ισπανία και το Βέλγιο.

in.gr

Home