Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κοτζαμπάσεφ: Ενάντια στις βουλγαρικές οργανώσεις από Β.Μακεδονία

Offsite Team -
21.10.2022

Κοτζαμπάσεφ: Ενάντια στις βουλγαρικές οργανώσεις από Β.Μακεδονία

Για άλλη μια εκστρατεία ενάντια σε βουλγαρικές οργανώσεις από τη Β.Μακεδονία κάνει λόγο ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Βουλγαρίας

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ξεκινά μια άλλη εκστρατεία εναντίον των βουλγαρικών οργανώσεων, η οποία απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των Βουλγάρων στη γειτονική μας χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλαδή τα δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κοσταντίν Κοτζαμπάσεφ, σε μια ενημέρωση την Παρασκευή στο υπουργείο του. Ο Υπουργός σχολίαζε την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. 

Ο κ. Κοτζαμπάσεφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία αναγκάζεται να υπενθυμίσει στην υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ ότι στην ευρωπαϊκή πρακτική, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με το δικαίωμα σύνδεσης καθοδηγούνται από τη φιλοδοξία να διευκολύνουν και να μην εμποδίσουν την εγκατάσταση και τη λειτουργία των πολιτικών οργανώσεων και ενώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εξαιρετικά απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται αφηγήματα, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών πρωτοβουλιών, τα οποία εκμεταλλεύονται τα θέματα που σχετίζονται με τον φασισμό, τον αντισημιτισμό και την τρομοκρατία προκειμένου να περιορίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και να επιδεινώσουν τις καλές γειτονικές σχέσεις. Ο κ. Κοτζαμπάσεφ είπε ότι η Βουλγαρία απορρίπτει κατηγορηματικά τις προσπάθειες επιβολής επιλεκτικών και μονόπλευρων ιστορικών ερμηνειών.

Υπενθύμισε ότι μια ειδική επιτροπή έχει συσταθεί από μια διεθνή συνθήκη για να ξεπεραστούν οι ιστορικές διαφορές και οι δραστηριότητες της Επιτροπής δεν μπορούν να αντικατασταθούν από καμία νέα δομή. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της 24ης Ιουνίου 2022, η Βουλγαρία μπορεί να υποστηρίξει κάθε βήμα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας μόνον υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Βουλγάρων. Πρόσθεσε ότι οι πιο πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στα Σκόπια έρχονται σε αντίθεση με αυτή την προϋπόθεση.

Ο Ζελιάζκο Ραντούκοφ, ειδικός στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, υπενθύμισε ότι η πρώτη βουλγαρική οργάνωση στη Βόρεια Μακεδονία ιδρύθηκε πριν από 22 χρόνια στην Οχρίδα. Μετά την ίδρυσή της, αντιμετώπισε την «ίδια μεροληπτική και επιθετική εκστρατεία» και το 2001 το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ την απαγόρευσε. Οι ιδρυτές της οργάνωσης υπέβαλαν καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στη Χάγη και κέρδισαν την υπόθεση το 2009.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τότε το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Δημοκρατία της ΠΓΔΜ είχε παραβιάσει το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τις ενέργειές της. "Τώρα η Βόρεια Μακεδονία βαδίζει στην ίδια διαδρομή. Θα υπάρξουν υποθέσεις στην ίδια διαδρομή και θα κερδηθούν", είπε ο κ. Ραντούκοφ.

ΚΥΠΕ

Home