Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κρεμλίνο: Eποικοδομητικές οι συνομιλίες με ΟΗΕ για τα σιτηρά

Offsite Team -
14.11.2022 - 22:45

Κρεμλίνο: Eποικοδομητικές οι συνομιλίες με ΟΗΕ για τα σιτηρά

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα για τη συμφωνία που διασφαλίζει τη μεταφορά σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια ήταν «αρκετά εποικοδομητική», δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να παραταθεί χωρίς προβλήματα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών συνάντησαν ρωσική αποστολή στη Γενεύη την Παρασκευή για να συζητήσουν τα παράπονα της Μόσχας για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που από τον Αύγουστο οδήγησε σε άρση του ρωσικού αποκλεισμού στα λιμάνια ενός εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων σιτηρών του κόσμου. «Υπήρξαν συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα, αρκετά εποικοδομητικές συνομιλίες. Έχουμε συμφέρον σε αυτή τη συμφωνία, που αρχικά ήταν μέρος του συνολικού μηχανισμού της συμφωνίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία ζητά απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, που αναμένεται να ανανεωθεί στις 19 Νοεμβρίου. Η Μόσχα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία εάν δεν υπάρξει πρόοδος αναφορικά με τις ανησυχίες της.

«Στην πραγματικότητα απέχουμε μια εβδομάδα από την ημερομηνία παράτασης, άρα οι εργασίες συνεχίζονται», προσέθεσε ο Πεσκόφ. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής σίτου και βασικός προμηθευτής λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές.

Ο βασικός εξαγωγικός διάδρομος της Ουκρανίας, από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, αποκλείστηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Μόσχα έστειλε ένοπλες δυνάμεις στα εδάφη της γειτονικής της χώρας, έως τον Ιούλιο, όταν υπογράφηκε η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Έκτοτε, η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψη παραπονεθεί ότι οι αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων, αν και δεν στοχοποιούνται άμεσα από τις κυρώσεις της Δύσης, είναι περιορισμένες καθώς οι κυρώσεις δυσκολεύουν τις εταιρείες εξαγωγών να διεκπεραιώσουν πληρωμές ή να αποκτήσουν σκάφη, ασφάλιση και πρόσβαση στα λιμάνια.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι εμπλεκόμενοι «διατηρούν τη δέσμευσή τους στην εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για τη συνέχισή της».

Ρωσία: Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη μιας κοινότητας στην ανατολική Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε σήμερα ότι κατέλαβε την Παβλίβκα, μια κοινότητα της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια σπάνια επιτυχία που ανακοίνωσε η Μόσχα έπειτα από εβδομάδες απωλειών και υποχωρήσεων. "Στις 14 Νοεμβρίου, έπειτα από σφοδρές μάχες, οι Ρώσοι στρατιώτες απελευθέρωσαν πλήρως την κοινότητα Παβλίβκα, στη λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ", ανέφερε χωρίς άλλες διευκρινίσεις σε μια σύντομη ανακοίνωση το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιώντας το όνομα που έχει δώσει η Ρωσία σε αυτή την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας την προσάρτηση της οποίας έχει ανακοινώσει η Μόσχα.

ΚΥΠΕ

Home