Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κριτική στην βρετανική κυβέρνηση για τα λάθη στα κρούσματα

Offsite Team
- 05.10.2020

Κριτική στην βρετανική κυβέρνηση για τα λάθη στα κρούσματα

Thumbnail
Τα αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ από τα εργαστήρια δε στάθηκε δυνατό να περάσουν στο σύστημα καταμέτρησης

Στο βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων θα εμφανιστεί το απόγευμα ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ώστε να ενημερώσει το σώμα για την καθυστέρηση εγγραφής στο σύστημα σχεδόν 16.000 κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Το τεχνικό λάθος αποκαλύφθηκε αργά την Κυριακή, όταν το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων σε 24 ώρες αυξήθηκε κατά 22.961.

Η πρωτόγνωρα υψηλή αύξηση, όπως και εκείνη των περίπου 13.000 κρουσμάτων που είχαν ανακοινωθεί το Σάββατο, οφείλεται στο ότι από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου τα αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ από τα εργαστήρια δε στάθηκε δυνατό να περάσουν στο σύστημα καταμέτρησης του οργανισμού Δημόσια Υγεία Αγγλίας.

Αιτία ήταν τα μεγάλα μεγέθη των ηλεκτρονικών αρχείων, όπως ανακοινώθηκε, προκαλώντας νέα κριτική κατά της κυβέρνησης και των αρμοδίων οργανισμών περί ανικανότητας διαχείρισης της πανδημίας.

Ο σκιώδης Υπουργός Υγείας των Εργατικών Τζον Άνσγουορθ έκανε λόγο για «χαοτικούς» χειρισμούς, ενώ ο Τύπος σχολιάζει πως το σύστημα πόρρω απέχει από το «κορυφαίο στον κόσμο» που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μέχρι και την Παρασκευή ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων κυμαινόταν σταθερά γύρω από τις 7.000, δίνοντας ελπίδες για σταθεροποίηση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού. Όπως προκύπτει τελικά, ο πραγματικός απολογισμός ήταν πιο κοντά στις 10 ή 11 χιλιάδες.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, το μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως είναι ότι αυτά τα «ορφανά» κρούσματα δεν πέρασαν ούτε στο σύστημα ιχνηλάτησης του εθνικού συστήματος υγείας NHS, με αποτέλεσμα δυνητικά δεκάδες χιλιάδες στενές επαφές των επιβεβαιωμένων φορέων να μην έχουν ειδοποιηθεί να τεθούν σε απομόνωση.

Η Υπουργός Εργασίας Τερίζ Κόφι παραδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας ότι είναι πολύ πιθανό πολίτες να προσβλήθηκαν από τον ιό λόγω αυτού του τεχνικού λάθους.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον, εξάλλου, δήλωσε την Κυριακή στην τηλεόραση του BBC ότι μπορεί να υπάρχουν «αναταράξεις» έως τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα εν μέσω πανδημίας.

«Ξέρω ότι ο κόσμος είναι εξοργισμένος με εμένα και είναι εξοργισμένος με την κυβέρνηση. Ίσως υπάρχουν αναταράξεις και έπειτα (από τα Χριστούγεννα), αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος να το κάνουμε», δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Παραδέχθηκε επίσης ότι το σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένων φορέων «δεν είναι τέλειο» και ότι το πρόγραμμα ενθάρρυνσης των πολιτών να επισκέπτονται καταστήματα εστίασης το καλοκαίρι ίσως συνέβαλε στη διασπορά του ιού, αλλά όπως τόνισε «αναμφισβήτητα βοήθησε» στην προστασία θέσεων εργασίας.

Σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ καταστολής του κορωνοϊού και προστασίας της οικονομίας και κάλεσε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό «ατρόμητα, αλλά με κοινή λογική».

Η εφημερίδα Guardian, εν τω μεταξύ, αποκαλύπτει ότι εξετάζεται από την κυβέρνηση ένα σύστημα τριών επιπέδων περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με την τοπική διασπορά του ιού. Στο υψηλότερο «κόκκινο» επίπεδο προβλέπεται το πλήρες κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και η απαγόρευση κάθε κοινωνικής επαφής εκτός νοικοκυριού. Πιστεύεται ότι ακόμα και σε αυτό το επίπεδο τα σχολεία θα έμεναν ανοιχτά.

Επίσης, μιλώντας στους Financial Times η επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας δράσης για τους εμβολιασμούς Κέιτ Μπίνγκχαμ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμβολιασμός όλου του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού. Εξηγεί ότι περίπου 30 εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να εμβολιαστούν, δηλαδή σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για εμβολιασμό των άνω των 50 ετών και των πιο ευάλωτων πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home