Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυριακίδου για νέα εμβόλια: Προτεραιότητα στους άνω των 60

Offsite Team -
08.09.2022 - 14:22

Κυριακίδου για νέα εμβόλια: Προτεραιότητα στους άνω των 60

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

Τα νέα εμβόλια που έχουν προσαρμοστεί για την υποπαραλλαγή BA1 της Όμικρον του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19 έχουν αρχίσει να διανέμονται στα κράτη μέλη από τη Δευτέρα, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Υγείας στην Πράγα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Μετά το πράσινο φως για έγκριση των πρώτων προσαρμοσμένων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ανέφερε, «έχουμε διασφαλίσει πως τα εμβόλια που θα παραδίδονται από τον Σεπτέμβριο και μετά θα είναι προσαρμοσμένα εμβόλια mRNA, που θα καλύπτουν τόσο το αρχικό στέλεχος όσο και τα στελέχη της Όμικρον».

Η Επίτροπος αναφέρθηκε στις συστάσεις που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες για θέματα υγείας για τη χρήση των προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της COVID-19, και ειδικότερα στη σύσταση για να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Πέρα από τους εμβολιασμούς, ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξουν ανθεκτικά συστήματα παρακολούθησης της ανάπτυξης του ιού, καθώς και στρατηγικές για την επαναφορά μέτρων για τη δημόσια υγεία εάν χρειαστεί, αλλά και την ενίσχυση των δυνατοτήτων των συστημάτων υγείας.

Επίσης, σημείωσε πως για πρώτη φορά το διοικητικό συμβούλιο της HERA συναντήθηκε σε επίπεδο Υπουργών στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Υγείας, με αντικείμενο την προσαρμογή της προμήθειας εμβολίων με τη ζήτηση.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, και χρειάζεται να το μεταφέρουμε αυτό καθαρά στους πολίτες» τόνισε, προσθέτοντας πως «ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές παραμένουν τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα κατά του ιού».

Η κ. Κυριακίδου επανέλαβε πως ένα από τα κύρια μηνύματα που μετέφερε στους Υπουργούς Υγείας ήταν η επείγουσα ανάγκη για διαμόρφωση ισχυρών στρατηγικών εμβολιασμού, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ξεκάθαρη επικοινωνία προς τους πολίτες για το ποια εμβόλια μπορούν να λάβουν, συμπεριλαμβανομένων των νέων και προσαρμοσμένων.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε ακόμα και στην ανάγκη προώθησης των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, και στην ανακοίνωση της Κομισιόν για αγορά ακόμα 170.000 δόσεων για τα κράτη μέλη, φέρνοντας τον συλλογικό αριθμό εμβολίων που έχουν αγοραστεί με ευρωπαϊκά κονδύλια στις 334.000 δόσεις.

Επίσης σημείωσε πως ενημέρωσε τους Υπουργούς για την πρόταση που θα καταθέσει η Κομισιόν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του σχεδίου καταπολέμησης του καρκίνου, και που θα αφορά νέα σύσταση της ΕΕ για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home