Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λαγκάρντ: 3 οι λόγοι που θα σπρώξουν τον πληθωρισμό

Offsite Team -
30.03.2022 - 12:32

Λαγκάρντ: 3 οι λόγοι που θα σπρώξουν τον πληθωρισμό

Σε εξέλιξη το συνέδριο της ΚΤΚ με τη συμμετοχή της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λανγάρντ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συνέδριο το οποίο διοργανώνει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου με παρουσία της κ. Λαγκάρντ και Κωνσταντίνου Ηροδότου όπου θα συμμετάσχουν σε ανοικτή συζήτηση, κατά την οποία μάλιστα oι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.

>>> Διαβάστε επίσης: Λανγαρντ: 3 οι λόγοι που θα σπρώξουν τον πληθωρισμό

Στις 11:00 ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου κατά την εισαγωγική του ομιλία σημείωσε πως όταν προσκάλεσε την Πρόεδρο της ΕΚΤ στην Κύπρο δεν περίμενε πως σήμερα η κατάσταση θα ήταν τόσο περίπλοκη (αναφορικά με το Ουκρανικό). 

Ο κ. Ηροδότου έκανε ιδιαίτερη αναφορά επίσης στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, αλλά και τον πληθωρισμό ο οποίος θα επηρεάσει αρνητικά τα νοικοκυριά, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. 

«Σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον δεν πρέπει να είμαστε ούτε απαισιόδοξοι, ούτε και αισιόδοξοι, αλλά θα πρέπει να δράσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως το το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν είναι μέρος του προβλήματος πλέον, αλλά είναι μέρος της λύσης. 

gerhrh

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ κατά την ομιλία της συνεχάρη την Κύπρο που καταδίκασε την επιθετικότητα της Ρωσίας, σημειώνοντας πως όπως ανέφερε και ο ΔΚΤ, η Ευρωζώνη είχε ανακάμψει με γοργούς ρυθμούς εν μέσω πανδημίας. 

Όπως σημείωσε η κα. Λαγκαρντ οι τρείς κύριοι λόγοι είναι η ενέργεια, τα τρόφιμα και προβλήματα που θα προκύψουν στην παραγωγή. 

>>> Διαβάστε επίσης: Ηροδότου: Αναφορές σε πληθωρισμό, ΑΕΠ και ανάπτυξη

 

Ειδικότερα, σχετικά με την ενέργεια η κα. Λαγκαρντ σημείωσε πως οι τιμές για ΦΑ αυξήθηκαν κατά 52% από την αρχή του έτους και κατά 64% οι τιμές πετρελαίου. Σχετικά με τα τρόφιμα η Πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλούνται από τις εξαγωγές Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας που αναλογούν στο 30% σε πρώτες ύλες τροφίμων και λιπασμάτων. 

Αναφορικά με τα προβλήματα στην παραγωγή η κα. Λαγκαρντ αναφέρθηκε στην Ρωσία η οποία είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγή παλλάδιου, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή καταλυτών, αλλά και στην Ουκρανία που παράγει περίπου το 70% του neon gas, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ημιαγωγών. 

Home