Λαγκάρντ: Έτοιμη η ΕΚΤ για επίπτωση COVID19 στην οικονομία

Λαγκάρντ: Έτοιμη η ΕΚΤ για επίπτωση COVID19 στην οικονομία

"Έτοιμη η ΕΚΤ για στοχοθετημένα μέτρα"

H επιδημία του κορωνοϊού είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατάσταση, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών", προειδοποίησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημείωσε ότι "η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μας", και δήλωσε ετοιμότητα "να λάβουμε τα κατάλληλα και στοχοθετημένα μέτρα, όπως είναι αναγκαίο και ανάλογα με τους υποκείμενους κινδύνους".

Τη ίδια ώρα η Κροατική Προεδρία αποφάσισε να κλιμακώσει τις ρυθμίσεις της Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Πολιτικής Κρίσης (IPCR) από τη λειτουργία ανταλλαγής πληροφοριών σε λειτουργία πλήρους ενεργοποίησης.

Η πλήρης ενεργοποίηση του IPCR επιτρέπει την αυξημένη εστίαση στον εντοπισμό των μεγάλων κενών μεταξύ των τομέων και στην εκπόνηση συγκεκριμένων μέτρων αντίδρασης της ΕΕ. Αυτές οι συναντήσεις του ΙPCR θα συγκεντρώνουν εκπρόσωπους των υπηρεσιών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), των πληγέντων Κρατών Μελών και άλλων σχετικών μερών. Οι συμμετέχοντες προετοιμάζουν, αναπτύσσουν και επικαιροποιούν προτάσεις για δράσεις που θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από το Συμβούλιο

Εξάλλου, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίτ Σασόλι, ανακοίνωσε ότι το Κοινοβούλιο θα λάβει περαιτέρω προληπτικά μέτρα για την εξάπλωση του COVID-19.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων, θα ακυρωθούν 130 εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου, στις οποίες αναμενόταν να συμμετάσχουν από 6000 έως 7000 συμμετέχοντες. Επιπλέον, οι επισκέπτες δεν θα έχουν πρόσβαση στο Κοινοβούλιο για αυτήν την περίοδο.

Ο κ. Σασόλι τόνισε βέβαια ότι θα συνεχιστεί το κοινοβουλευτικό έργο, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων των επιτροπών και της συνόδου ολομέλειας. Το ισχύον σύνολο μέτρων εφαρμόζεται για τις επόμενες τρεις εβδομάδες με τη δυνατότητα αλλαγών και προσαρμογών, ανάλογα με την εξέλιξη.

ΚΥΠΕ

Home