Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λαγκάρντ: Η στήριξη της ΕΚΤ στο ευρώ «δεν έχει όριο»

Offsite Team -
19.03.2020 - 07:21

Λαγκάρντ: Η στήριξη της ΕΚΤ στο ευρώ «δεν έχει όριο»

Thumbnail
«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα, διαβεβαίωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του θεσμού ότι αποδεσμεύει 750 δισ. ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μια ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Christine Lagarde

Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισ. ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωση η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης. Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.

Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ αποφάσισε τα εξής:

1) Να ξεκινήσει ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς εταιρικών και κρατικών τίτλων για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που δημιουργεί η εξάπλωση και κλιμάκωση του κορωνοϊού. Το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για την πανδημία θα έχει συνολικό ύψος 750 δισ. ευρώ.

Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες assets που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Για τις αγορές κρατικών τίτλων, θα εξακολουθήσει να ισχύει η κλείδα κεφαλαίου (capital key) των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Παράλληλα, οι αγορές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα διεξαχθούν με ευέλικτο τρόπο. Αυτό επιτρέπει διακυμάνσεις στην κατανομή των ροών των αγορών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Η ΕΚΤ δίνει στην Ελλάδα ειδικό waiver έτσι ώστε οι τίτλοι που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το έκτακτο πρόγραμμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις αγορές μόλις κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει τελειώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του 2020.

2) Να επεκταθεί το φάσμα των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς του εταιρικού τομέα (CSPP) σε μη χρηματοοικονομικούς τίτλους και έτσι όλα τα εταιρικά ομόλογα επαρκούς πιστωτικής ποιότητας είναι επιλέξιμα για αγορά.

3) Να διευκολυνθούν τα πρότυπα εγγυήσεων (collateral standards) προσαρμόζοντας τις κυριότερες παραμέτρους κινδύνου του πλαισίου εγγύησεων.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα επεκτείνει το Additional Credit Claims (ACC) για να συμπεριλάβει απαιτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν να αξιοποιούν πλήρως τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Όπως τονίζει η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωσή της, δεσμεύεται να αναλάβει τον ρόλο της στην υποστήριξη όλων των πολιτών της ευρωζώνης σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς. Για τον σκοπό αυτό, θα διασφαλίσει ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας θα μπορούν να επωφεληθούν από υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης που θα τους επιτρέψουν να απορροφήσουν αυτό το σοκ. Αυτό ισχύει και για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πράξει ότι είναι αναγκαίο στο πλαίσιο της εντολής του. Είναι πλήρως προετοιμασμένο να αυξήσει το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς assets και να προσαρμόσει τη σύνθεσή τους, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Θα εξετάσει όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα για την υποστήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια αυτού του σοκ.

Όπως τονίζει, στον βαθμό που ορισμένα αυτό-επιβαλλόμενα όρια ενδέχεται να παρεμποδίσουν τη δράση που καλείται να λάβει η ΕΚΤ για να εκπληρώσει την εντολή της, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την αναθεώρησή τους εάν κριθεί αναγκαίο για να κάνει τη δράση του ανάλογη με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε όλοι. Η ΕΚΤ δεν θα ανεχτεί κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής σε όλες τις χώρες ευρωζώνης.

cnn.gr

Home