Λάιονς: «Αξιόπιστες καταγγελίες» για δολοφονίες από Ταλιμπάν

Λάιονς: «Αξιόπιστες καταγγελίες» για δολοφονίες από Ταλιμπάν

Αναφέρθηκε η Ειδική Επιτετραμμένη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Ταλιμπάν διέπραξαν δολοφονίες αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία παρά την υπόσχεσή τους ότι θα εφάρμοζαν αμνηστία, δήλωσε χθες Πέμπτη η Ειδική Επιτετραμμένη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, η Ντέμπορα Λάιονς, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Ανησυχούμε (...) για το γεγονός πως παρά τις αρκετές δηλώσεις που υπόσχονταν γενική αμνηστία για τα μέλη των εθνικών αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας και όσων εργάστηκαν στον δημόσιο τομέα, υπάρχουν αξιόπιστες καταγγελίες για δολοφονίες αντιποίνων μελών των δυνάμεων ασφαλείας και φυλάκισης ανθρώπων που είχαν εργαστεί για προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε η Καναδή διπλωμάτης.

Επεσήμανε επίσης ότι στο Αφγανιστάν «παραμένουν μέλη της Αλ Κάιντα», τα οποία είναι «οφθαλμοφανώς καλοδεχούμενα» και τους παρέχεται «καταφύγιο από τις de facto αρχές των Ταλιμπάν».

Οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά το «κεφαλαιώδες» ζήτημα «της διεθνούς τρομοκρατίας» δεν μπορούν «να καθησυχαστούν απλά με υποσχέσεις των Ταλιμπάν». Η κ. Λάιονς επισήμανε επίσης πως το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ) παραμένει ενεργό στο Αφγανιστάν. Μολαταύτα η επιτετραμμένη επισήμανε πως είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να βρει τρόπο να συνεχίσει να χορηγεί βοήθεια στη χώρα, διότι σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία θα καταρρεύσει.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Χωρίς βοήθεια το Αφγανιστάν θα βυθιστεί σε οικονομικό μαρασμό «που μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την πείνα, να δημιουργήσει τεράστιο κύμα προσφύγων» και να πάει το Αφγανιστάν «πίσω αρκετές γενεές», προειδοποίησε η Ντέμπορα Λάιονς το ΣΑ του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home