Λιβύη: Ο Σάρατζ ζητά βοήθεια από την ΕΕ

Λιβύη: Ο Σάρατζ ζητά βοήθεια από την ΕΕ

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στην Τουρκία»

Την βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών και της ΕΕ για να επικρατήσει έναντι του Χαλίφα Χαφτάρ, ζήτησε το απόγευμα της Δευτέρας, ο Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) Φαγέζ αλ Σάρατζ, με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ζητά από τις χώρες0 της ΕΕ να τον βοηθήσουν κατά του αντιπάλου του, Χαλίφα Χάφταρ, στρατηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

«Για περισσότερους από 14 μήνες η πρωτεύουσά μας και η περιβάλλουσα σε αυτήν δυτική περιοχή της Λιβύης καταδυναστεύεται από την παράνομη και ανήθικη επίθεσης ενός αχρείου στρατηγού», αναφέρει ο Σάρατζ στο άρθρο του.

Στη συνέχεια, προσθέτει πως: «η κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα παραδοθεί ποτέ και δεν θα επέτρεπε ποτέ να μετατραπεί η Λιβύη σε δικτατορία. Σήμερα ζητώ από τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας υποστηρίξουν προκειμένου να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο».

Τέλος, ο κ. Σάρατζ επισημαίνει πως «είμαστε βαθιά ευγνώμονες. στην Τουρκία», η οποία υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνησή του.

Το ιστορικό της λιβυκής σύγκρουσης

Η χώρα της βόρειας Αφρικής ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.

Home