Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λονδίνο: Άρχισε η κλινική δοκιμή εμβολίου από το Imperial College

Offsite Team -
25.06.2020 - 13:27

Λονδίνο: Άρχισε η κλινική δοκιμή εμβολίου από το Imperial College

Thumbnail
Χορηγήθηκε στους πρώτους εθελοντές

Ένα νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου χορηγήθηκε στους πρώτους εθελοντές το προηγούμενο διήμερο.

Τις πρώτες ημέρες της κλινικής δοκιμής συνολικά 15 υγιείς εθελοντές θα λάβουν αυξητικά ενισχυμένες δόσεις του εμβολίου, ώστε να αποτιμηθεί κατ’ αρχάς η ασφάλεια του σκευάσματος.

Ήδη δοκιμές σε ζώα καθιστούν τους επιστήμονες βέβαιους για την ασφάλεια του εμβολίου.

Τις προσεχείς εβδομάδες ο αριθμός των εθελοντών που θα λάβουν το εμβόλιο θα φτάσει τους 300 και αν τα αρχικά αποτελέσματα είναι θετικά, στην επόμενη φάση τον Οκτώβριο το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε 6.000 εθελοντές.

Πολλά εμβόλια παρασκευάζονται με βάση αποδυναμωμένα ή τροποποιημένα δείγματα του ιού που θέλουν να καταπολεμήσουν. Το εμβόλιο των ερευνητών του Imperial, αντίθετα, χρησιμοποιεί συνθετικά στελέχη του γενετικού κώδικα του ιού.

Όταν αυτά χορηγούνται στον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλασιάζονται και δίνουν εντολή στα κύτταρα να αναπτύξει τις πρωτεΐνες με ακίδες που βρίσκονται στην επιφάνεια του κορωνοϊού και τις οποίες ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η διαδικασία αυτή θεωρητικά «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον κορωνοϊό πριν αυτός προσβάλει τον οργανισμό.

Η επικεφαλής της κλινικής δοκιμής Δρ Κατρίνα Πόλοκ δήλωσε ότι δε θα εργαζόταν πάνω στο εμβόλιο αν δεν ένιωθε έστω συγκρατημένα αισιόδοξη για την αποτελεσματικότητά του. «Τα προ-κλινικά στοιχεία μοιάζουν πολύ ενθαρρυντικά. Λαμβάνουμε αντίδραση αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό, δηλαδή την ανοσοποιητική αντίδραση που θα θέλαμε. Αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για την αξιολόγηση του εμβολίου», είπε η Βρετανίδα ερευνήτρια.

Ο συνθετικός χαρακτήρας του σκευάσματος σημαίνει ότι η παρασκευή του σε κλίμακα είναι πιο εύκολη. Οι ερευνητές του Imperial λένε ότι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν θα είναι σε θέση να προσφέρουν 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για το βρετανικό πληθυσμό.

Η έρευνα του Imperial χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια λίρες από τη βρετανική κυβέρνηση και με ακόμα 5 εκατομμύρια λίρες από άλλες δωρεές.

Η βρετανική κυβέρνηση συγχρηματοδοτεί και το άλλο εμβόλιο που έχει παρασκευαστεί στη χώρα, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών, τόσο στη Βρετανία όσο και στη Βραζιλία.

Συνολικά έχουν παρασκευαστεί ή παρασκευάζονται πάνω από 120 εμβόλια για τον κορωνοϊό παγκοσμίως. 

Τα 13 εξ αυτών έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται κλινικά, πέντε στην Κίνα, τρία στις ΗΠΑ, τα δύο στη Βρετανία και από ένα σε Γερμανία, Ρωσία και Αυστραλία.

ΚΥΠΕ

Home